top of page
  • Writer's pictureΛαϊκή Συσπείρωση Σύρου

Νικόλας Καΐλης: Αρνητική η πορεία της Δημοτικής Αρχής μέχρι στιγμής | συνέντευξη στο logotypos.gr




Ο Νικόλας Καΐλης μιλά στο «Λ» και τοποθετείται για τους πρώτους μήνες από την αλλαγή της Δημοτικής Αρχής. Αποτιμά αρνητικά τα πρώτα βήματα της νέας Δημοτικής Αρχής, ξεκαθαρίζει τους στόχους της παράταξής, καθώς και τις πολιτικές αιχμές που θα βάλουν το επόμενο διάστημα.


Βρισκόμαστε περίπου στους 6 μήνες από την αλλαγή της Δημοτικής Αρχής. Πώς αποτιμάτε τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας Δημοτικής Αρχής;

Θα μπορούσα να σας απαντήσω με μια λέξη και να τελειώναμε με αυτή την ερώτηση, αρνητικά. Να το ξεκαθαρίζουμε, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις. Δεν ισοπεδώνουμε, αυτό το αρνητικά δεν το λέμε γιατί είμαστε αντιπολίτευση και πρέπει οπωσδήποτε να πούμε κάτι ενάντια στη Δημοτική Αρχή. Την αρνητική πορεία την εκτιμούμε βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Ποια είναι η στάση της απέναντι στα μεγάλα προβλήματα του Δήμου, απέναντι στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας; Ας δούμε μερικά παραδείγματα. Η υποστελέχωση του Δήμου σήμερα «χτυπάει κόκκινο», πώς επιλέγει να λύσει το πρόβλημα η Δημοτική Αρχή; Με παραχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, εργολάβους, δηλαδή. Που σημαίνει τι; Ο δημότης πληρώνει περισσότερο και του παρέχονται υπηρεσίες χαμηλότερης ποιότητας. Η χρόνια προβληματική λειτουργία της ανακύκλωσης, της παλαιότερης ιδιωτικοποιημένης υπηρεσίας, είναι χαρακτηριστική αυτού που αναφέρουμε. Κάντε μια βόλτα στους μπλε κάδους και θα δείτε. Έχουμε φτάσει μάλιστα τα τελευταία χρόνια, να συνηθίζεται, οι αιρετοί να αναλαμβάνουν καθήκοντα των εργαζομένων που δεν έχουν, για να «σώσουν» καταστάσεις τις οποίες έχουμε αναθέσει έναντι αδρής αμοιβής σε εργολάβους. Τα σχόλια δικά σας.


«Δεν φταίνε οι σερβιτόροι, φταίει η κουζίνα»

Στον απόηχο του τρικυμιώδους, για τη Δημοτική Αρχή, Μαΐου ο Δήμαρχος άφησε ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο του «ανασχηματισμού». Τι γνώμη έχετε για αυτή την προοπτική;

Ακούστε να δείτε, όταν πηγαίνετε σε ένα εστιατόριο και δεν σας αρέσει η κουζίνα, δεν φταίνε οι σερβιτόροι. Όσους σερβιτόρους και να αλλάξει το μαγαζί, θα σερβίρουν ό,τι βγάζει η κουζίνα. Άρα αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι κουζίνα, και κουζίνα σε ένα δήμο είναι η πολιτική που εφαρμόζει. Αυτό εμείς παλεύουμε την αλλαγή της γενικής πολιτικής κατεύθυνσης του Δήμου στη βάση της εξυπηρέτησης των αναγκών των πολλών, κόντρα στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.


Σε αυτό το μικρό διάστημα έχετε βρει κοινούς τόπους με τις άλλες δύο αντιπολιτευόμενες δυνάμεις; Θεωρείτε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί πολιτικό ζητούμενο;

Πριν από λίγους μήνες κατέβηκαν στις τοπικές εκλογές τέσσερις παρατάξεις με το πρόγραμμα τους ή, τέλος πάντων, με κάποιες θέσεις που πρότασσαν. Αν υπήρχε κοινός τόπος σύγκλισης, που να δημιουργεί προϋποθέσεις συνεργασίας, τότε ποιος ο λόγος να κατέβουν ξεχωριστές παρατάξεις, εξαρχής; Εμείς, όπως είπα προηγουμένως, δεν ενδιαφερόμαστε να γίνουμε καλύτεροι ή πιο ευχάριστοι σερβιτόροι των ίδιων αποτυχημένων συνταγών. Σε αυτή τη βάση, η Λαϊκή Συσπείρωση έχει αποδειχτεί πως αποτελεί την μόνη πραγματική αντιπολίτευση στην κεντρική αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται σε τοπικό επίπεδο και όχι απλά μια ακόμα παράταξη διαμαρτυρόμενης συμπολίτευσης και οι δημότες αυτό το αντιλαμβάνονται και μας επιβράβευσαν στις εκλογές, δίνοντας μας το υψηλότερο μέχρι τώρα ποσοστό μας. Είναι μακριά και έξω από την λογική μας η «από τα πάνω» κολεγιές και πολύ περισσότερο το ιδεολόγημα του «μικρότερου κακού», για να δικαιολογήσουμε ευκαιριακές  πολιτικές «λυκοφιλίες». Το αν έχεις παραπλήσια στάση σε κάποια δευτερεύοντα ζητήματα δεν είναι κοινός τόπος, όταν διαφωνείς στα στρατηγικά θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Δήμου. Με παρατάξεις που ψηφίζουν την ιδιωτικοποίηση και εργολαβοποίηση, π.χ. υπηρεσιών του Δήμου, όπως στην Δημοτική Επιτροπή η παράταξη του κ. Ρώτα ή που υπερψηφίζουν τη συμμετοχή του Δήμου σε Αναπτυξιακούς Οργανισμούς Α.Ε., ένα από τα βασικά εργαλεία απαξίωσης και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών, όπως έπραξε η παράταξη του κ. Αλμπανόπουλου, τι να πούμε εμείς; Μην αγχώνεστε πάντως, αυτοί που ψάχνουν για τέτοιου είδους «συμμαχίες» τις βρίσκουν. Φάγαμε και κουφέτα άλλωστε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο.


Για το επόμενο διάστημα

Ποιες θα είναι οι αιχμές που θα βάλει μπροστά η Λαϊκή Συσπείρωση το προσεχές διάστημα;

Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για το πώς λειτουργεί ο Δήμος. Είχαμε προειδοποιήσει εδώ και χρόνια, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, πως ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου όλο και υποβαθμίζεται, όλο και περισσότερες ουσιαστικές αποφασιστικές αρμοδιότητες περνούν στην Δημοτική Επιτροπή, όπως παλαιότερα στην Οικονομική Επιτροπή και την Ποιότητας Περιβάλλοντος, στην οποία συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου, μόνο δυο από τις τέσσερεις παρατάξεις του Συμβουλίου όπου, η παράταξη του Δημάρχου, έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Δεν είναι τυχαίο πως μέσα σε αυτούς έξι μήνες έχουν πραγματοποιηθεί 15 συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και 25 της Δημοτικής Επιτροπής, στις οποίες έχουν παρθεί σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία του Δήμου.

Για εμάς, οι αιχμές μπαίνουν από την ίδια την καθημερινότητα και είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα του νησιού μας, η διαχείριση των απορριμμάτων, η διαχείριση του νερού, το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής, η ακρίβεια, η Υγεία, το στεγαστικό, είναι ορισμένα εξ αυτών. Αυτά τα ζητήματα θέλουμε να αναδεικνύουμε και αυτό έχουμε κάνει με τις δεκάδες δημόσιες παρεμβάσεις μας αυτούς τους μήνες. Φυσικά, όμως, δεν ξεχνάμε, όπως σας είπα, πως «το παιχνίδι» παίζεται και αλλού, στο δρόμο, εκεί που «ο λαός τέρμα βάζει στη μιζέρια» και εκεί εμείς ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε όχι απλά παρόντες, μα πρωτοπόροι.


Opmerkingen


bottom of page