top of page
  • Writer's pictureΛαϊκή Συσπείρωση Σύρου

Δήλωση του Νικόλα Καΐλη στην εφημερίδα "Κοινή Γνώμη" για το μεταφορικό ισοδύναμο

Στο πλαίσιο της συζήτησης για το μεταφορικό ισοδύναμο στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 13/08/2024, κατόπιν κατάθεσης προς τη Δημοτική Αρχή κειμένου συλλογής υπογραφών από πολιτές , ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης παραχώρησε την παρακάτω δήλωση:



“Για εμάς το δικαίωμα της ασφαλούς, φθηνής και τακτικής ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ των νησιών είναι κοινωνικό δικαίωμα. Αυτό το λέμε γιατί για εμάς είναι η βάση και ο πυρήνας που έχουμε στο ζήτημα και των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών μεταφορών, δυστυχώς το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι ένα μέτρο που, από το 2018 που θεσπίστηκε, δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει τις μεγάλες αυξήσεις που ήδη υπήρχαν στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια και λειτουργεί σαν μία έμμεση επιδότηση των εφοπλιστών, αφήνοντας το ελεύθερο σε αυτούς να προχωρήσουν σε αυξήσεις εισιτηρίων”. Χαρακτηριστικά τόνισε πως, σήμερα, “μιλάμε για 50% αυξήσεις στους περισσότερους προορισμούς και ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έρχεται να το δικαιολογήσει αυτό λέγοντας, πως είναι λογικές αυτές οι αυξήσεις, αλλιώς θα πάρουν τα πλοία τους και θα φύγουν. O κάθε εφοπλιστής δρομολογεί τα πλοία του ανάλογα με το συμφέρον του και παίρνει και τις ανάλογες επιδοτήσεις ουσιαστικά δεν έρχεται να καλύψει τις ανάγκες των νησιωτών αλλά την τσέπη του.

Σήμερα η κυβέρνηση σε αυτό το μέτρο φαίνεται ασυνεπής και ειδικά τώρα που ο κόσμος ολοένα και φτωχοποιείται γιατί αυξάνονται παντού οι τιμές”.

Τονίζοντας πως είναι θετική η όποια διεκδίκηση, έκλεισε την τοποθέτησή του, λέγοντας πως, “θα συμφωνήσουμε με το να γίνει παρέμβαση για την άμεση καταβολή των οφειλομένων στους δικαιούχους, αλλά παράλληλα θα πρέπει ο λαός των νησιών να διεκδικήσει μειώσεις για τα εισιτήρια για να μπορεί να εξασφαλίσει μία φθηνή, ασφαλής και προσιτή μεταφορά”.

Comments


bottom of page