περιβάλλον
Το φυσικό περιβάλλον είναι ένας από τους κύριους δείκτες της ποιότητας ζωής. Μπορεί αρκετά ζητήματα, που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος, τη λήψη κι εφαρμογή κατάλληλων μέτρων για τον σκοπό αυτό, να υπάγονται στην αρμοδιότητα άλλων αρχών και όχι του Δήμου. Ο Δήμος όμως οφείλει να είναι μπροστάρης στις αναγκαίες διεκδικήσεις, ασκώντας τη μέγιστη πίεση προς τις αρμόδιες αρχές, με τη συνεργασία, συμμετοχή και έμπρακτη υποστήριξη των πολιτών.
Οι προτεραιότητές μας:
-
Πιστή εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας της ζωής και υγείας των κατοίκων του νησιού και την απαρέγκλιτη τήρηση όλων των προβλεπόμενων περιβαλλοντικών όρων και νόμων, που υποχρεωτικά συνοδεύουν τις βιομηχανικές, αγροτικές ή/και άλλες οικονομικές - παραγωγικές δραστηριότητες.
-
Ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός πιθανού βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης, που θα μπορούσε να προκληθεί λόγω των υφιστάμενων, πολλαπλών χρήσεων εντός του λιμανιού.
-
Αποφασιστική αντιμετώπιση κάθε φαινομένου ρύπανσης και ηχητικής όχλησης στο νησί.
-
Διενέργεια συστηματικών ελέγχων από ανεξάρτητους, δημόσιους φορείς, με ευθύνη του κράτους και των τοπικών αρχών κι όχι των ίδιων των ελεγχόμενων, σχετικά με την ποιότητα του θαλασσίου περιβάλλοντος, των ιζημάτων και των υδάτων της Ερμούπολης καθώς και του ατμοσφαιρικού αέρα του νησιού, ώστε να γνωρίζουμε το μέγεθος και τη μεταβολή της επίδρασης των ρυπογόνων δραστηριοτήτων.
-
Επίλυση του υφιστάμενου προβλήματος της ρύπανσης στο λιμάνι, το οποίο είναι εξαιρετικά σοβαρό όπως κατέδειξε η πολυσυζητημένη μελέτη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) σχετικά με το εύρος της ρύπανσης στον κόλπο της Ερμούπολης, μέσω της λήψης μέτρων περιορισμού της σύγχρονης ρυπαντικής δραστηριότητας και της εφαρμογής των επιστημονικά ενδεδειγμένων ενεργειών για την απορρύπανση του.
-
Χρησιμοποίηση όλων των απαραίτητων μέσων ώστε να σταματήσει η διαφυγή των απορριμμάτων από το κύτταρο του ΧΥΤΑ, την αποκατάσταση και καθαρισμός των περιοχών πέριξ αυτού από τα απορρίμματα που διασκορπίζει ο αέρας και ρυπαίνουν τόπους μεγάλης ιστορικής αξίας, όπως το σπήλαιο Φερεκύδη, επιβαρύνουν το οικοσύστημα και προκαλούν ζημιές σε καλλιέργειες.
-
Αποτελεσματική προστασία της Απάνω Μεριάς μέσω της απαρέγκλιτης τήρησης της πολεοδομικής νομοθεσίας, της απαγόρευσης των χρήσεων, που δε συνάδουν με την ιστορία και τον χαρακτήρα της, και της αποτροπής οποιασδήποτε ιδέας μαζικής της εκμετάλλευσης από ιδιωτικά συμφέροντα, π.χ. για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ή/και φωτοβολταϊκών, την κατασκευή ξενοδοχείων, πολυτελών κατοικιών, κτλ.
-
Πλήρη απαγόρευση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών και λοιπών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη Γυάρο διότι πρόκειται για έναν ιστορικό τόπο μαρτυρίου και μνήμης, για έναν περιβαλλοντικό θησαυρό, ο οποίος έχει διατηρηθεί και πρέπει να παραδοθεί ανέπαφος στις επόμενες γενιές.