top of page
  • Writer's pictureΛαϊκή Συσπείρωση Σύρου

Για τη συμμετοχή του Δήμου σε έναν ακόμη “Αναπτυξιακό” Οργανισμό

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου την προηγούμενη Δευτέρα 10 Ιούνη, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης συμμετέχει σε έναν ακόμη Αναπτυξιακό Οργανισμό ΟΤΑ Α.Ε.


Αναφερόμαστε, φυσικά, στην απόφαση συνέχισης της συμμετοχής του Δήμου, στο Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ)  το οποίο συστάθηκε το 2006, με στόχο τότε “την ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών και την ενεργοποίηση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης στο νησιωτικό χώρο(...)” και το οποίο από την 2η Μαρτίου 2024 έχει μετατραπεί από Δίκτυο ΟΤΑ σε Αναπτυξιακό ΟΤΑ Α.Ε. (ΑΟΤΑ), ανατρέποντας κατ΄ ουσίαν τους καταστατικούς του στόχους, καθώς όπως λέγαμε ήδη από το μακρινό 2020, οι ΑΟΤΑ αποτελούν μια τομή στην λειτουργία των δήμων, μια τομή όμως καθαρά αντιδραστική.


Άλλος ένας Αναπτυξιακός Οργανισμός λοιπόν και ποιος τον χρειάζεται;;


Η σύσταση των ΑΟΤΑ, πατάει στη βάση υπαρκτών και σοβαρών προβλημάτων των δήμων όπως η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος.

Αντί όμως για φάρμακο, οι ΑΟΤΑ είναι φαρμάκι καθώς στη θέση των αναγκαίων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και της εξασφάλισης επαρκούς χρηματοδότησης, έχουμε τη μεταφορά αρμοδιοτήτων ή ακόμα και ολόκληρων υπηρεσιών στους οργανισμούς αυτούς, ως πρώτο σκαλοπάτι για την ιδιωτικοποίηση τους. Εξυπηρετούν, δηλαδή, την πολιτική συγκέντρωσης υπηρεσιών (στη λογική των Περιφερειακών ΦΟΔΣΑ Α.Ε.), ώστε στη συνέχεια να είναι συμφέρουσα η ιδιωτικοποίηση τους. 

Φυσικά, να μην ξεχνάμε πως οι ΑΟΤΑ αποτελούν αυτόνομες Ανώνυμες Εταιρείες της Τοπικής Διοίκησης, έξω και μακριά από τον έλεγχο των αιρετών οργάνων. Πρόκειται δηλαδή για ένα “σκιώδη δήμο”, που λειτουργεί δίπλα στους αιρετούς δήμους, ως μια επιχείρηση παροχής υπηρεσιών.

Μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση απέναντι


Απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις η μείζονα μειοψηφία ψήφισε λευκό, όχι γιατί διαφωνεί με τις ιδιωτικοποιήσεις (το έχει αποδείξει επί του πρακτέου άλλωστε, καθώς τις έχει ψηφίσει στην Δημοτική Επιτροπή), αλλά γιατί δεν είχαν έγκαιρα τις εισηγήσεις. Από την άλλη, ο επικεφαλής των “Εξαρχής” ψήφισε υπέρ και η δημοτική σύμβουλος τους παρούσα. Μάλιστα με περίσσιο πολιτικό θράσος και λίγα μόλις λεπτά από την υπερψήφιση ενός βασικού εργαλείου εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών, ήταν λάβροι  για την ύπαρξη εργολάβων στην ανακύκλωση...


Μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε, νέτα σκέτα, το θέμα ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται για μια καθαρά αρνητική και αντιδραστική εξέλιξη.

75 views0 comments

Comments


bottom of page