top of page
  • Writer's pictureΛαϊκή Συσπείρωση Σύρου

ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ - αίτημα ενημέρωσης προς υποψηφίους Δημάρχους

Η απάντηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου Ερμούπολης στο αίτημα ενημέρωσης για τις θέσεις – προτάσεις – δεσμεύσεις των υποψηφίων, Περιφερειαρχών Νοτ. Αιγαίου και Δημάρχων Σύρου της ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ



-------------

Προς: Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Σύρου Ερμούπολης

Αξιότιμη κα. πρόεδρε,

αξιότιμα μέλη του Δ.Σ.

Με το παρών, θέλουμε να σας δημοσιοποιήσουμε τις θέσεις μας αναφορικά με τα ζητήματα που θέτετε στο υπ’ αρ. 169/12-09-2023 έγγραφο σας, προς όλες τις υποψήφιες δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις. Στο έγγραφό σας αναδεικνύετε, ως συνήθως, τα πολύ σοβαρά ζητήματα που ταλανίζουν την δημόσια εκπαίδευση στην Σύρο αλλά και το εκπαιδευτικό σύστημα εν γένει.

Με αφορμή αυτό σας το έγγραφο, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε που συμβάλετε στο να συζητηθούν, επιτέλους, κάποια από τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε ως νησιώτες. Συζήτηση που δυστυχώς για μια ακόμη φορά δεν έχει ανοίξει και σε αυτή την προεκλογική περίοδο, με τους υπόλοιπους υποψήφιους συνδυασμούς να αντιμετωπίζουν την μάχη των εκλογών ως μια επικοινωνιακή πασαρέλα και παιχνίδι εντυπώσεων και όχι ουσίας

Δεν θα σας ξενίσει, πιστεύουμε, το γεγονός πως απαντάμε στα ερωτήματα σας από κοινού ως παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, άλλωστε έτσι σας είχαμε απαντήσει και στις προηγούμενες εκλογές. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι γιατί εμείς αντιμετωπίζουμε τη μάχη των τοπικών εκλογών ως μια ενιαία μάχη, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της για τον κάθε βαθμό Τοπικής Διοίκησης, με καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον, επειδή σε πολλά από τα ζητήματα που θίγετε οι ευθύνες μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου, εναλλάσσονται, προτιμούμε να σας απαντήσουμε από κοινού ώστε να είναι πιο ολοκληρωμένη η απάντηση μας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση τόσο στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όσο και στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης υπερασπίζεται, διαχρονικά, το δικαίωμα όλων των παιδιών στην πραγματικά Δωρεάν και Σύγχρονη Δημόσια Εκπαίδευση, τόσο μέσα στα αιρετά όργανα όσο και δίπλα στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των Συλλόγων Γονέων και των Σωματείων των Εκπαιδευτικών, μαζί με όσους οραματίζονται ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας και την πραγματική και ουσιαστική τους μόρφωση, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Όλα αυτά τα χρόνια, η μεταφορά της ευθύνης της παιδείας από το κεντρικό κράτος στην Τοπική Διοίκηση, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Όλο και περισσότερο καλούνται οι γονείς να συνεισφέρουν στην λειτουργία των σχολείων, ακόμη και για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών συντήρησης. Πόσες φορές δεν βλέπουμε τους γονείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να βάφει ένα σχολικό κτίριο ή τον τάδε ή τον δείνα χορηγό να αναλαμβάνει τον εξοπλισμό των σχολικών κτιρίων; Ταυτόχρονα, όλα αυτά τα χρόνια, καμία πρωτοβουλία ή διεκδίκηση δεν έγινε από καμία Περιφερειακή ή Δημοτική Αρχή, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ παρ’ όλες τις οχλήσεις μας, δεν μας έχει δοθεί καμία συγκεκριμένη απάντηση για το ποιες ακριβώς είναι οι ανάγκες των σχολείων. Η Περιφερειακή και η Δημοτική Αρχή έχουν υποχρέωση να ενημερώνουν τους πολίτες για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια σχολεία τόσο όσο αφορά στην ελλιπέστατη χρηματοδότηση από πλευράς Πολιτείας όσο και για τις πραγματικές ανάγκες / ελλείψεις.

Βασική θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ότι: ανεξάρτητα από τους περιορισμούς των νομοθετημένων αρμοδιοτήτων που αφορούν στην Δημόσια Παιδεία τόσο της Περιφέρειας όσο και του Δήμου, οι αιρετοί που εκπροσωπούν τα νησιά μας οφείλουν να εξαντλούν κάθε δυνατό μέσο και πόρο για την στήριξη της Δημόσιας Παιδείας, να στηρίζουν με κάθε δυνατό μέσο τις διεκδικήσεις που προβάλουν οι συλλογικοί φορείς των γονέων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών μας και να εξαντλούν κάθε μέσο πίεσης προς την εκάστοτε κυβέρνηση, ώστε να τηρηθούν οι συνταγματικές επιταγές για την υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει πραγματικά Δημόσια, Δωρεάν & Σύγχρονη Παιδεία στα παιδιά μας.

Δυστυχώς όπως γνωρίζετε όλες οι προηγούμενες τοπικές αρχές στην Περιφέρεια και στο Δήμο, όπως και οι απερχόμενες, αρκούνται στην τυπική διεκπεραίωση χωρίς καμία πρόσθετη πρωτοβουλία παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δημόσια Παιδεία στην Σύρο και στα νησιά μας. Όπως γνωρίζετε καλύτερα, υπάρχουν και περιπτώσεις (όπως αυτή της μεταφοράς των μαθητών) που οι Τοπικές Αρχές επιδεικνύουν απαράδεκτα εχθρική συμπεριφορά απέναντι στα δίκαια αιτήματά σας.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Είναι πάγια θέση των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών των τελευταίων χρόνων, αλλά και των κεντρικών ενώσεων τους, η διεκδίκηση της αρμοδιότητας για ζητήματα Παιδείας και Υγείας, χωρίς φυσικά να εξασφαλίζονται οι απαραίτητοι πόροι και να υπάρχει το προσωπικό στις υπηρεσίες τους που να μπορεί να στηρίξει αυτό το ρόλο. Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι σ’ αυτή την προοπτική. Διασπά τον ενιαίο χαρακτήρα που θα έπρεπε να έχουν αυτές οι υπηρεσίες για όλους μας και εξαρτούν την ποιότητα της Παιδείας και της Υγείας από την οικονομική κατάσταση κάθε Περιφέρειας ή Δήμου.

Δεν είναι επίσης τυχαίο που η σημερινή κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο μέσα στο οποίο, εκτός των άλλων απαράδεκτων, προτείνει την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών. Μιλάμε για τις ίδιες σχολικές επιτροπές που βλέπουν κάθε χρόνο τη χρηματοδότηση τους να μειώνεται.

Μνημείο απαξίωσης αλλά και απόδειξη πως αντιλαμβάνονται ορισμένοι τις υποχρεώσεις του αξιώματος που υπηρετούν, οι δημόσιες δηλώσεις του απερχόμενου αντιπεριφερειάρχη (2020), ότι η μεταφορά των μαθητών δεν είναι ευθύνη της περιφέρειας αλλά απλά «εξυπηρέτηση».

Η κατάσταση που επικρατεί στην Δημόσια Παιδεία στα νησιά μας αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει.

Υπενθυμίζουμε ότι μέσα στην πανδημία η κυβέρνηση, αντί να μειώσει, αύξησε τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, ενώ οι ελλείψεις εκπαιδευτικών και η καθυστερημένη κάλυψη μόνιμων κενών θέσεων με αναπληρωτές είναι ο κανόνας. Φέτος σημειώνονται μεγάλες περικοπές σε εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης, ειδικής αγωγής όπως και σχολικών νοσηλευτών. Λένε με θράσος πως ένας εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης μπορεί να έχει στην ευθύνη του 4 και περισσότερα παιδιά. Αυτό δεν είναι παράλληλη στήριξη, καταδικάζει τα ίδια τα παιδιά, είναι εμπαιγμός προς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, παίζουν με τις ανάγκες των παιδιών που δεν είναι κόστος, είναι υποχρέωση της πολιτείας να στέκεται δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη.

Σε σχέση με τα συγκεκριμένα ζητήματα που θέτετε:

Η απαντήσεις μας εδράζονται στην αντίληψη που έχουμε πως η Παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο, η Δημόσια Δωρεάν Σύγχρονη Παιδεία για όλα τα παιδιά είναι υποχρέωση της Κεντρικής Διοίκησης. Το «Δωρεάν» κομμάτι της παιδείας το έχουμε ήδη πληρώσει μέσω τις κεντρικής φορολογίας, ώστε το κράτος να παρέχει ό,τι είναι απαραίτητο για την λειτουργία των σχολείων. Βεβαίως, όλοι γνωρίζουμε πόσο απέχει αυτό από την πραγματικότητα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε,

Σε αυτή την βάση συμφωνούμε με τις προτάσεις σας. Συγκεκριμένα :

Για το ζήτημα της χρηματοδότησης των σχολείων μέσω των Δημοτικών Σχολικών Επιτροπών:

Η χρηματοδότηση πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με πόρους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, χωρίς οποιαδήποτε επιπλέον συμμετοχή των γονιών και μάλιστα σε ύψος που να καλύπτει πλήρως τις σύγχρονες ανάγκες τόσο σε υποδομές όσο και σε προσωπικό και μέσα.

Μαζί με τα σωματεία των εκπαιδευτικών και το γονεϊκό κίνημα, διεκδικούμε:

  • Αποκλειστικά δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία με κρατική ευθύνη. Κανένα σχολείο να μη μείνει χωρίς θέρμανση. Άμεσα να καταργηθεί κάθε φόρος στο πετρέλαιο που χρησιμοποιείται για την κάλυψη των σχολικών αναγκών, δεν γίνεται οι εφοπλιστές να έχουν αυτό το προνόμιο και τα παιδιά μας όχι.

  • Απαλλαγή ΦΠΑ για τις σχολικές επιτροπές, που αφορούν τις δαπάνες για προμήθεια αναλωσίμων (δεν είναι δυνατόν να έχουν απαλλαγή ΦΠΑ οι πρεσβείες και όχι τα σχολεία!).

  • Πλήρη χρηματοδότηση, δημιουργία κατάλληλων υποδομών σίτισης (τραπεζαρίες), πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού (τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες) ώστε να σιτίζονται όλα τα παιδιά με όρους υγιεινής και ασφάλειας με χρηματοδότηση και ευθύνη του κράτους, χωρίς καμία εμπλοκή εταιριών.

  • Λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων όχι ως «παιδοφύλαξη» όπως σήμερα αλλά με πλήρη στελέχωση από εκπαιδευτικούς και ειδικό πρόγραμμα σύμφωνα και με τις προτάσεις των συλλόγων των εκπαιδευτικών.

  • Να λειτουργήσουν όλα τα ειδικά σχολεία. Να σταματήσουν οι γονείς να πληρώνουν για θεραπείες, φάρμακα, τεχνικά βοηθήματα ή για τροφεία στα διάφορα κέντρα ειδικής αγωγής. Να μην σταματήσει κανένα παιδί τις αναγκαίες θεραπείες ή να σταματήσει να πηγαίνει σχολείο, επειδή ο γονιός του δεν έχει να πληρώσει.

  • Άμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού, ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Είναι αδήριτη υποχρέωση του Δήμου, έτσι όπως εμείς τον θέλουμε, μέσω και των Δημοτικών Σχολικών Επιτροπών όχι μόνο να ενημερώνει τους γονείς – δημότες για την ανεπαρκέστατη κρατική χρηματοδότηση αλλά και να μπαίνει μπροστά για την διεκδίκηση όσων στερούν από τα παιδιά μας

Για την κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικούς:

Είναι απαράδεκτη η κατάσταση με την κάλυψη παγίων αναγκών με αναπληρωτές. Είναι πολιτική επιλογή να στελεχώνονται οι σχολικές μονάδες από «μόνιμους» αναπληρωτές, με αρνητικές συνέπειες στην παιδαγωγική πράξη, τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς. Απαιτούνται άμεσα τουλάχιστον 30.000 μόνιμοι διορισμοί πανελλαδικά, προκειμένου να καλυφθούν στοιχειωδώς οι ανάγκες, σύμφωνα με τις προτάσεις των συλλογικών φορέων των εκπαιδευτικών.

Θέση μας είναι:

· Η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη και η κάλυψη όλων των κενών θέσεων με μόνιμους διορισμούς.

· Να μονιμοποιηθούν τώρα όλοι οι συμβασιούχοι στην εκπαίδευση (αναπληρωτές, ωρομίσθιοι, εκπαιδευτικοί, ψυχολόγοι, κοιν. λειτουργοί νοσηλευτές, καθαρίστριες) χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να δοθεί άμεση προτεραιότητα στην πλήρωση των θέσεων στην ειδική αγωγή, στην παράλληλη στήριξη και τους σχολικούς νοσηλευτές. Απαιτείται η πλήρωση θέσης σχολικού νοσηλευτή σε όλα τα σχολεία όπως και ιατρού ,τουλάχιστο ανά σχολικό συγκρότημα.

· Αυξήσεις στους μισθούς ώστε να καλύπτεται το κόστος διαβίωσης στα νησιά.

Επιπλέον, με την αλλαγή πλέον της σχετικής νομοθεσίας, δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους νησιωτικούς δήμους να «μπορούν να παρέχουν δωρεάν σίτιση και κατάλυμα διαμονής» στους δημοσίους υπαλλήλους (ν.5003/22). Επιπλέον «η παροχή αυτή επιτρέπεται να καταβάλλεται σε είδος με τη μορφή χρηματικού επιδόματος».

Στη βάση αυτή, προτείνουμε:

· Να συλλεχθούν άμεσα τα απαραίτητα στοιχεία από το Δήμο για να εξακριβωθεί ο αριθμός των δικαιούχων.

· Να εξασφαλιστεί η ένταξη όλων των δικαιούχων δημοσίων υπαλλήλων, σε προγράμματα που θα εξασφαλίζουν δωρεάν στέγαση σε ξενοδοχεία ή σπίτια.

· Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, να χορηγηθεί μηνιαίο επίδομα στέγασης και σίτισης ύψους τουλάχιστον 300 ευρώ.

· Συνεργασία του Δήμου με τη σχολή του Πανεπιστημίου για τη δυνατότητα σίτισης των υπαλλήλων που το επιθυμούν, χωρίς όρια στον αριθμό των σιτιζομένων.

· Αξιοποίηση των δημοτικών κατοικιών του Δήμου, ώστε να χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση φοιτητών, εκπαιδευτικών, υγειονομικών κ.α., με ρητή πρόβλεψη στο συμφωνητικό μίσθωσης απαγόρευσης οποιασδήποτε εμπορικής εκμετάλλευσης των κατοικιών.

Για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών:

Είναι ξεκάθαρη η θέση της παράταξής μας για δωρεάν συγκοινωνίες για τους μαθητές, με ευθύνη του κράτους, δημόσιες με σύγχρονα και ασφαλή μέσα και εξειδικευμένο προσωπικό.

Αντ’ αυτού όμως τι βλέπουμε στην πράξη;

Πως στη θέσπιση των ελάχιστων αποστάσεων για την τεκμηρίωση του δικαιώματος στην δωρεάν μεταφορά, δεν γίνεται καμία πρόβλεψη στις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας, δεν λαμβάνονται υπόψη και οι συνθήκες των νησιών (δρόμοι χωρίς πεζοδρόμια, χωρίς διαβάσεις και φωτεινούς σηματοδότες κ.ο.κ.), που καθιστούν την πεζή κυκλοφορία των μαθητών επικίνδυνη.

Η κρατική υποχρέωση της μεταφοράς των μαθητών, μετατρέπεται σε έμμεση επιδότηση των ιδιωτών. Αντί λοιπόν κάθε χρόνο να δίνονται χρήματα σε ταξί και ιδιωτικά λεωφορεία, με τα χρήματα αυτά πρέπει και μπορεί να ιδρυθεί σε επίπεδο περιφέρειας, υπηρεσία αρμόδια για τη μεταφορά των μαθητών, με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση και πλήρη στελέχωση με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή (οχήματα κ.λπ.).

Για τις υποδομές :

Απαιτείται ουσιαστική στήριξη των σχολείων και γενναία χρηματοδότηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής, συντήρησης, ανακατασκευής και ίδρυσης νέων όπου χρειάζονται. Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ελλείψεις στα ζητήματα πυροπροστασίας.

Είναι αναγκαίο να γίνει άμεσα προσεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία και να γίνουν οι αναγκαίες διορθωτικές παρεμβάσεις.

Η Σύρος μας με την μουσική της πολιτιστική παράδοση παράδοσή του, αξίζει τη δημιουργία ενός μουσικού σχολείου, χωρίς όμως καμία συγχώνευση σχολικών μονάδων, με την κατασκευή νέου σχολικού κτιρίου για τη στέγαση του και πλήρη στελέχωση του με το απαιτούμενο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή (εργαστήρια, όργανα κ.λπ.).


Στηρίζουμε πλήρως το αίτημά σας για την ίδρυσης και λειτουργία, χώρου παραμονής μαθητών τις απογευματινές ώρες. Εντάσσεται άλλωστε στην θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την δημιουργία χώρων νεολαίας.

Για τον αθλητισμό και τους χώρους νεολαίας :

Είναι ανάγκη η αναβάθμιση και δημιουργία νέων ελεύθερων χώρων για να μπορούν τα παιδιά μας να παίζουν, να αθλούνται και να κοινωνικοποιούνται. Είναι ανάγκη, επίσης, να δημιουργηθούν πολιτιστικά κέντρα ώστε να βρίσκουν διέξοδο στη δημιουργική δραστηριότητα και έκφραση.

Ένα από τα μεγάλα ελλείμματα της πολιτικής αφορά την νεολαία του νησιού. Κάθε δημιουργική ενασχόληση των παιδιών μας είτε στον τομέα του αθλητισμού είτε στον τομέα του πολιτισμού είναι μία οργανωμένη επί πληρωμή δραστηριότητα, μέσω συλλόγων ή ιδιωτών. Η κατάσταση που επικρατεί στους αθλητικούς χώρους των περισσοτέρων νησιών, δείχνει τις προτεραιότητες των τοπικών αρχών.

Είναι χαρακτηριστική η δραματική κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων στο νησί της Σύρου. Από τη μία, υπάρχουν εγκαταστάσεις «γερασμένες», οι οποίες χρειάζονται άμεση επισκευή ή ολική ανακατασκευή, όπως είναι το γήπεδο της Άνω Σύρου και το στάδιο στα Πευκάκια, που μένουν σχεδόν αναξιοποίητα εδώ και χρόνια με διαχρονική ευθύνη της δημοτικής και περιφερειακής αρχής. Από την άλλη, η Περιφέρεια «φορτώνει» στον Δήμο καινούργια γήπεδα και εγκαταστάσεις, χωρίς κανέναν, εκ των προτέρων, σχεδιασμό για τη λειτουργία και τη συντήρηση τους, γνωρίζοντας ότι ο Δήμος δε διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό και τους πόρους.

Το αποτέλεσμα είναι να βλέπουμε παιδιά που, μέσα στον χειμώνα, κάνουν προπονήσεις με μπουφάν σε ανοικτά γήπεδα, παιδιά που, ενώ έχουν επιλέξει να ασχοληθούν με τα αγωνίσματα του στίβου, προπονούνται σε γήπεδα ποδοσφαίρου…

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα του αθλητισμού στο νησί μας. Οι διάφορες επικοινωνιακού χαρακτήρα φιέστες με φόντο το δημαρχιακό μέγαρο απέχουν πολύ από την εικόνα που ζούμε καθημερινά.

O Δήμος, δεν υλοποιεί κανένα πρόγραμμα που να απευθύνεται στους εφήβους. Έτσι κρίνεται απόλυτα αναγκαία η δημιουργία ενός, τουλάχιστο, στεκιού νεολαίας, που θα έχει σκοπό να στεγάσει δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο των εφήβων 12 - 16 ετών. Ενώ, προς αυτήν τη κατεύθυνση μπορούν να αξιοποιηθούν και κάποια δημοτικά ακίνητα. Για παράδειγμα, με τη συμβολή των Τεχνικών Υπηρεσιών μπορούν να διερευνηθούν, άμεσα, οι δυνατότητες επισκευής και αξιοποίησης του 3ου δημοτικού σχολείου στην Πηγάδα το οποίο είναι αδιανόητο να μένει εσαεί ερειπωμένο.

Επίσης, σχετικά με τη δημιουργική απασχόληση και των μικρότερων ηλικιών, είναι απαραίτητη η βελτίωση των ήδη υπαρχουσών δομών, όπως η παιδική βιβλιοθήκη, οι οποίες θα πρέπει να είναι ανοιχτές και δωρεάν και να στελεχώνονται από μόνιμο προσωπικό.

Στη λογική αυτή πρέπει να γίνει και μελέτη αξιοποίησης των εγκαταλελειμμένων δημοτικών γηπέδων όπως και αναβάθμιση όλων των δημοτικών ελεύθερων χώρων (πλατείες, κηπάρια, παιδικές χαρές κ.α.) του νησιού ώστε να γίνουν φιλικότερες και χρηστικές για τους κατοίκους και κυρίως για τα παιδιά μας.

Για εμάς, η πολιτική στον τομέα του αθλητισμού πρέπει να έχει στο επίκεντρο την κάλυψη των αναγκών άθλησης όλων των δημοτών και κατοίκων, ιδιαίτερα των νέων. Αυτή μας η πεποίθηση όμως έρχεται σε αντίθεση με τα «οράματα» των πρώην και επίδοξων δημάρχων, που έχουν ως κύριο στόχο τους τον θεματικό, αθλητικό τουρισμό κι όχι τον μαζικό, λαϊκό αθλητισμό, για τον οποίον απαιτούνται σύγχρονοι και προσβάσιμοι χώροι άθλησης, που δίνουν σε όλους και όλες τη δυνατότητα να γυμνασθούν αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Εκκινώντας από αυτή τη βάση λοιπόν, θέλουμε να γίνουμε η δημοτική αρχή που θα προχωρήσει άμεσα τον σχεδιασμό των απαραίτητων εκσυγχρονισμών, επισκευών ή ανακατασκευών των αθλητικών υποδομών του νησιού, που θα ανανεώσει τον αθλητικό εξοπλισμό, όπου απαιτείται.

Συγκεκριμένα, για το νησί της Σύρου, θεωρούμε πως:

· είναι απαραίτητη η διεκδίκηση των απαιτούμενων πόρων από την κεντρική διοίκηση ώστε να αναβαθμιστεί και να αξιοποιηθεί τόσο το κολυμβητήριο, όσο και η κλειστή πισίνα στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ, τα οποία, αν και αναγκαία, έχουν πέσει ουσιαστικά σε αχρηστία, παρά το γεγονός ότι: Α) έχουν κοστίσει πολύ ακριβά στον συριανό λαό και Β) όπως προβλέπεται από το αναλυτικό σχολικό πρόγραμμα του αρμόδιου Υπουργείου, η ύπαρξη και λειτουργία χώρων κολύμβησης, ειδικότερα για τα παιδιά, είναι υποχρέωση του κράτους.

· η παραχώρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, για προπονήσεις και αγώνες, στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία του νησιού πρέπει να είναι δωρεάν και να γίνεται με μια απλή αίτηση.

· το πρόγραμμα «Αθλητισμός για Όλους» πρέπει να αξιοποιείται πλήρως.

· οι δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις πρέπει να είναι εξοπλισμένες με όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας της ζωής και υγείας των αθλούμενων, π.χ. με απινιδωτές, και να λειτουργούν κάθε ημέρα της εβδομάδας, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών, αλλά με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό, που να έχει και γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών, καθώς και με εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης που θα παρέχουν υπηρεσίες φύλαξης, καθαριότητας και συντήρησης των αθλητικών εγκαταστάσεων.

· οι νέες αθλητικές υποδομές πρέπει να κατασκευάζονται από την κεντρική ή/και τοπική διοίκηση χωρίς Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Οι ευθύνες τόσο της Περιφερειακής όσο και της Δημοτικής Αρχής είναι μεγάλες. Δεν μπορεί να παρακολουθούν την σημερινή ανεπάρκεια – υποβάθμιση σας Δημόσιας Εκπαίδευσης αλλά και της ποιότητας ζωής των παιδιών μας ως θεατές, επικαλούμενοι τις «αρμοδιότητες». Δεν μπορούν να αποκρύπτουν την αδιαφορία τους για τα πραγματικά λαϊκά προβλήματα πίσω από θριαμβολογίες για μια τουριστική ανάπτυξη που όχι μόνο δεν αντανακλάται στην ζωή των εργαζομένων στα νησιά μας αλλά δυσκολεύει και την επιβίωση λόγο αύξησης του κόστους ζωής. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την δική μας άποψη η πάλαι ποτέ τοπική αυτοδιοίκηση έχει μετατραπεί, με ευθύνη της εφαρμοζόμενης πολιτικής και των αιρετών που την στελεχώνουν, σε μακρύ χέρι του κεντρικού κράτους, σε τοπική διοίκηση.

Σίγουρα δεν επαρκούν τα υπομνήματα παρ’ όλη την χρησιμότητά τους. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ χρειάζεται μια καθαρή, πολιτική τοποθέτηση απέναντι σε όσα ζούμε στην καθημερινότητα μας. Χρειάζεται η ενωμένη γροθιά όλων εκείνων που αγανάκτησαν και αγανακτούν από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και τους εκπροσώπους τους σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.

Εμείς, όταν μιλάμε για τον τόπο, για τα νησιά μας, μιλάμε πρώτα - πρώτα για τους ανθρώπους που τα χτίζουν. Βλέπουμε τις ανάγκες τους στη ζωή, στην κατοικία, στην εργασία, στην κοινωνία και τις κάνουμε προτεραιότητες μας. Θεωρούμε όμορφο τόπο, εκείνον που δεν έχει ανέργους, φτώχεια, νεολαία με αδιέξοδα και παιδιά στην εξάρτηση. Που δεν έχει «ξεχασμένες» γειτονιές και χωριά.

Είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους. Για αυτό και στηρίζουμε ποικιλότροπα και καθημερινά τον αγώνα τους για επιβίωση για μια ζωή αντίστοιχη της εποχής μας.

Είτε σε ρόλο περιφερειακής είτε δημοτικής διοίκησης είτε σε ρόλο αντιπολίτευσης, μια υποχρέωση αναλαμβάνουμε: να στηρίξουμε και να προβάλουμε τις δικές μας ανάγκες.

Μπροστά και στα όσα είπαμε προηγουμένως, αρχίζουμε με ένα ερώτημα, «είναι εφικτό – ρεαλιστικό ν’ αλλάξουν τα πράγματα στα νησιά μας»; Λέμε πως ΝΑΙ μπορούμε ν’ αλλάξουμε την κατάσταση και αυτό ακουμπά – αγγίζει την αγωνία μιας πλατιάς μάζας ανθρώπων που λένε καλά είναι, φτάνει ως εδώ!

Εμείς αυτό μπορούμε να το εγγυηθούμε γιατί ακριβώς στεκόμαστε από θέση αρχής απέναντι στην πολιτική που τσακίζει τις ζωές μας, που θεωρεί εμάς και τις ανάγκες μας κόστος και παίζει τις ζωές μας και των παιδιών μας στα ζάρια. Σε αυτή τη βάση, εμείς εφαρμόζουμε αυτό που λέμε μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση είτε βρισκόμαστε στην μειοψηφία είτε στη διοίκηση της Περιφέρειας ή του Δήμου.

Σας ευχαριστούμε για το χρόνο και την προσοχή σας και πιστεύουμε πως και με τη δική σας συνεργασία και των άλλων φορέων θα βαδίσουμε από κοινού στη διεκδίκηση όλων αυτών των αυτονόητων δικαιωμάτων που μας στερούν.

Με εκτίμηση,

Αγγέλου Γιάννης, υποψήφιος Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Καΐλης Νικόλας, υποψήφιος Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

26/09/2023


"


5 views0 comments

Comments


bottom of page