Στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, με αποκλειστικό θέμα την Υγεία, ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης προχώρησε στην εξής τοποθέτηση:
Έρχεται για μια ακόμα μια φορά σε συνεδρίαση της ΠΕΔ το ζήτημα της Υγείας και γίνεται προφανές από τη συζήτηση, πως πρόκειται για το μείζον πρόβλημα στην περιοχή μας. Η υποστελέχωση και η γενικότερη υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας χτυπάει κόκκινο και χρειάζεται η ΠΕΔ ως συλλογικό πολιτικό όργανο των δήμων της περιφέρειας, να πάρει θέση τόσο για τους γενικότερους κυβερνητικούς σχεδιασμούς αναφορικά με την Υγεία, όσο και για το πως αυτοί εκφράζονται και τι προβλήματα δημιουργούν στα νησιά μας.
Είναι λάθος να βλέπουμε αποκομμένο το τοπικό και να προτάσσουμε κυρίως αλλαγές σε διοικητικό επίπεδο συγκρότησης της Υγειονομικής Περιφέρειας, οι οποίες δεν λύνουν στη ουσία το πρόβλημα της υποστελέχωσης, χωρίς να τοποθετούμαστε πολιτικά για τις κατευθύνσεις στην Υγεία οι οποίες οδηγούν σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της.
Ρωτάμε ευθέως: θα πάρουμε θέση ενάντια στα τελευταία νομοσχέδια της Κυβέρνησης, για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία; Για την ένταξη ιδιωτών στο ΕΣΥ; Για τη δυνατότητα οι γιατροί του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο; Και μιλάμε για αυτά καθώς πρόκειται για τρία νομοσχέδια που βάζουν ταφόπλακα στο δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας, τα οποία μάλιστα παρουσιάζονται από τον Υπουργό Υγείας ως λύση στην αντιμετώπιση της υποστελέχωσης, ειδικά για την περιοχή μας που η άρνηση των υγειονομικών να στελεχώσουν τις δομές Υγείας είναι εντονότερη σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Συμφωνούμε μεν με το σημείο που αναφέρεται ότι χρειάζεται να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών μας. Όμως, η υιοθέτηση της κυβερνητικής θέσης για τον τρόπο που γίνονται οι προσλήψεις και για παρατάσεις των συμβασιούχων μας βρίσκουν αντίθετους. Γιατί έτσι παρατείνεται η ομηρία χιλιάδων υγειονομικών, οι οποίοι για πολλά χρόνια στηρίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας και ενισχύονται οι ελαστικές μορφές εργασίας στο δημόσιο, καθώς από τη μία οι αποχωρήσεις μονίμων ( πχ συνταξιοδοτήσεις) καλύπτονται μόνο από επικουρικό προσωπικό και από την άλλη οι θέσεις που προκηρύσσονται μέσω ΑΣΕΠ είναι πολύ λιγότερες των πραγματικών αναγκών. Με αυτούς τους ρυθμούς σε μερικά χρόνια οι ελαστικές σχέσεις εργασίας θα κυριαρχούν στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας.
Για εμάς, η λύση βρίσκεται στο να στηρίξει το ΔΣ της ΠΕΔ το πάγιο και δίκαιο αίτημα των υγειονομικών της περιφέρειας μας, για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με νομοθετική ρύθμιση και για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες.
Ένα ακόμα σημείο που θέλουμε σταθούμε είναι η πρόταση της ΠΕΔ για δημιουργία ιατρικής ειδικότητας Νησιωτική Ιατρική, για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης. Αλήθεια με βάση ποια επιστημονικά δεδομένα και κριτήρια μπορεί να υπάρξει τέτοια ειδικότητα; Σε ποιο κλάδο της Ιατρικής θα ειδικεύονται αυτοί οι επιστήμονες; Επικίνδυνη και αντιεπιστημονική πρόταση.
Αυτό που έχουν πραγματικά ανάγκη οι νησιώτες δεν είναι γιατροί - πασπαρτού, αλλά άμεση στελέχωση και ενίσχυση των Κέντρων Υγείας με μόνιμο προσωπικό, με γιατρούς βασικών ειδικοτήτων, όπως γενικών ιατρών, παθολόγων, χειρούργων, παιδιάτρων, καρδιολόγων και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Μόνο με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να αντιμετωπιστεί επαρκώς, σε πρωτοβάθμιο επίπεδο τόσο το επείγον, σοβαρό περιστατικό για να σταθεροποιηθεί μέχρι τη διακομιδή, όσο και η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των πιο ήπιων περιστατικών για να αποφεύγεται η μετάβαση σε δευτεροβάθμιο νοσοκομείο. Είναι τραγικό πχ. το 2024 οι νησιώτες να χρειάζεται να διακομίζονται στα δευτεροβάθμια για μια ακτινογραφία.
Τελευταίο σημείο που θέλουμε να σταθούμε είναι το ζήτημα των διακομιδών, με εναέρια και θαλάσσια μέσα. Κοινός τόπος όλων είναι πως οι διακομιδές σώζουν ζωές και θα πρέπει να ενισχυθούν. Για εμάς ενίσχυση σημαίνει πως τόσο οι αεροδιακομιδές όσο και οι θαλάσσιες διακομιδές θα πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους με στόλο πλήρως εξοπλισμένο και με μόνιμο προσωπικό που θα στελεχώσει το ΕΚΑΒ. Αντιθέτως όμως παρακολουθώντας τις εξελίξεις και σε αυτό το κομμάτι της Υγείας φαίνεται πως οδηγούμαστε ταχέως στην παράδοση και αυτού του κρίσιμου τομέα σε ιδιώτες. Ήδη ακούσαμε για Δήμους που συνάπτουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρίες. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε και την εισήγηση του Περιφερειάρχη στο Συμβούλιο τον περασμένο Φεβρουάριο που μιλάει μεν για δημιουργία 4 πτητικών βάσεων στο Νότιο Αιγαίο στο πλαίσιο του σχεδίου «Εθνικό Σχέδιο Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδής», το οποίο όμως λόγω του υψηλού κόστους λειτουργίας του προτείνει να ανατεθεί σε ιδιώτες μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. Αποθέωση της λογικής «κόστος – όφελος» για μια ακόμη φορά, με τις ζωές μας και την προστασία τους να θεωρούνται μη επικερδές έξοδο για το κράτος, αλλά πεδίο δόξης λαμπρό για τους ιδιώτες και τις μπίζνες τους.
Σε αυτή τη βάση, συμφωνούμε καταρχήν στην ανάγκη συλλογής πληροφοριών για την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε νησί στον τομέα της Υγείας, όμως δεν έχουμε καμία αυταπάτη για το αποτέλεσμα της προτεινόμενης από τον Πρόεδρο του ΔΣ, συνάντησης με τον Πρωθυπουργό με θέμα τα προβλήματα της Υγείας στην περιοχή μας, καθώς η κυβέρνηση, όπως και όλες οι κυβερνήσεις παλαιότερα, είναι γνώστης της κατάστασης που επικρατεί στον χώρο της Υγείας στα νησιά, καθώς αυτή είναι αποτέλεσμα συνειδητών πολιτικών επιλογών, που στόχο έχουν την περεταίρω εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ και την απεξάρτηση του κράτους από το «κόστος λειτουργίας» των δομών και υπηρεσιών Υγείας. Για εμάς το ζήτημα της Υγείας και πολύ περισσότερο της προάσπισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και του δικαιώματος των νησιωτών σε επαρκείς, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, είναι ζήτημα διεκδίκησης του λαού των νησιών, ενάντια στις κατευθύνσεις κυβέρνησης και ΕΕ.
Comentários