Σχετικά με την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων και την δραματική υποστελέχωση των Υπηρεσιών
Στις 23/05, η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε την, με αριθμό πρωτοκόλλου 10337, ερώτηση προς την Διεύθυνση Καθαριότητας Περιβάλλοντος και Αγροτικής Πολίτικης, Δήμου Σύρου – Ερμούπολης:
«Στην πρόσφατη συνεδρίαση (20/05) του Δημοτικού Συμβουλίου επανήλθαμε στο ζήτημα της εφαρμογής του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων καταθέτοντας ερώτημα προς τη Δημοτική Αρχή, το οποίο καταθέτουμε και γραπτώς προς την αρμόδια διεύθυνση.
Επανερχόμαστε στο συγκεκριμένο θέμα καθώς, πέραν των όσων προβληματικών ζητημάτων (εκτόξευση ατομικής ευθύνης κλπ) έχουμε αναδείξει σε παλαιότερες παρεμβάσεις μας, θεωρούμε ότι η έκδοση απανωτών εγκυκλίων από την κυβέρνηση, τη στιγμή που η αντιπυρική περίοδος ήδη τρέχει εδώ και ένα μήνα, ευτελίζει συνειδητά την έννοια και τη σοβαρότητα της Πολιτικής Προστασίας.
Μέσα σε αυτές τις εξελίξεις, η Δημοτική Αρχή εξέδωσε πρόσφατα ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται τόσο στην εφαρμογή της Πυροσβεστικής Διάταξης όσο και του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων, με αποτέλεσμα να προκύπτει, εν τέλει, ένα «σταυρόλεξο για πολύ δυνατούς λύτες».
Στη βάση λοιπόν της πληροφόρησης των δημοτών και κατοίκων, ρωτάμε αναφορικά με την εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων:
1. Στην εν λόγω ανακοίνωση γίνεται αναφορά για την ύπαρξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την δήλωση των ακινήτων από τους ιδιοκτήτες, χωρίς να παρατίθεται όμως κάποιος ηλεκτρονικός σύνδεσμος για να μπει κάποιος στην πλατφόρμα. Έχει ανοίξει η πλατφόρμα, λειτουργεί;
2. Πως μπορεί να γνωρίζει ένας ιδιοκτήτης/τρια, αν είναι υπόχρεος λήψης μέτρων πυροπροστασίας; Έχει γίνει ή θα γίνει καταγραφή των υπόχρεων;
3. Έχουν κατατεθεί αιτήσεις στον Δήμο, για το συγκεκριμένο θέμα; Αν, ναι. Πόσες;
4. Με δεδομένη την δραματική υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών, μπορεί ο Δήμος να «σηκώσει» διοικητικά τις υποχρεώσεις εφαρμογής του συγκεκριμένου κανονισμού;
5. Σε πρόσφατο δημοσίευμα σε τοπικό ΜΜΕ, γίνεται αναφορά για εκταμίευση από το Πράσινο Ταμείο 30.000.000€ για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών πλάτους 10μ. περιμετρικά οικισμών, με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης να περιλαμβάνεται στους δικαιούχους. Ποιοι είναι αυτοί οι οικισμοί στο νησί, για τους οποίους απαιτείται η δημιουργία τέτοιων αντιπυρικών ζωνών. Στο μέτρο των ιδιαιτεροτήτων του νησιού, είναι εφικτή η δημιουργία τέτοιων ζωνών;»
Στην αναλυτική απάντηση της Διεύθυνσης (12/06), αναφέρονται όλες οι ισχύουσες υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και των εμπλεκόμενων φορέων για την εφαρμογή του Κανονισμού, για τον οποίο ως παράταξη έχουμε τοποθετηθεί δημοσίως χαρακτηρίζοντας τον απαράδεκτη αποθέωση της ατομικής ευθύνης στην προσπάθεια της κυβέρνησης να «βγάλει από πάνω της» την πολιτική ευθύνη για πιθανές νέες καταστροφές και να τη φορτώσει στους δήμους και τους ιδιοκτήτες.
Από την απάντηση προκύπτει πως με την ισχύ του εν λόγω Κανονισμού, το αρμόδιο Τμήμα Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Πολιτικής Προστασίας της Διεύθυνσης αναλαμβάνει 10 επιπλέον αρμοδιότητες που προστίθενται στις 12 υφιστάμενες.
Μιλάμε για συνολικά 22 αρμοδιότητες, εκ των οποίων ορισμένες πολύ σημαντικές για την ποιότητα ζωής των δημοτών και κατοίκων όπως την επίλυση περιβαλλοντικών ζητημάτων στα όρια του δήμου και τη σύνταξη μελετών προμήθειας/υπηρεσιών για το περιβάλλον, την καθαριότητα, την ανακύκλωση και το μηχανολογικό εξοπλισμό της Δ/νσης, αλλά και κομβικές αρμοδιότητες που αφορούν την Πολιτική Προστασία και κατ’ επέκταση την προστασία της ζωής όλων μας. Μέχρι εδώ καλά;
Θα μπορούσε. Αν στην ίδια απάντηση δεν περιγράφονταν με τα πιο ζοφερά χρώματα η άκρως προβληματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος, με πολιτική ευθύνη όλων διαχρονικά των Δημοτικών Αρχών, της νυν περιλαμβανομένης, λόγω της δραματικής υποστελέχωσης. Συγκεκριμένα, μιλάμε για ένα Τμήμα με τόσο σημαντικές και πολυάριθμες αρμοδιότητες, το οποίο στελεχώνεται από μόλις 3 (!!!) υπαλλήλους, ένας εκ των οποίων είναι εργάτης κοιμητηρίου, με πολύ συγκεκριμένα καθήκοντα.
Γίνεται για μια ακόμη φορά εμφανές, πως το ζήτημα της υποστελέχωσης σε συνδυασμό με την χρόνια υποχρηματοδότηση των δήμων και την συνεχώς αυξανόμενη απόδοση ευθυνών προς την Τοπική Διοίκηση από το Κεντρικό Κράτος, χωρίς τους ανάλογους πόρους και εργατικό δυναμικό, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για ιδιωτικοποιήσεις μέρους ή του συνόλου Υπηρεσιών και δράσεων του Δήμου είτε με απευθείας ανάθεση σε εργολάβους είτε μέσω των περιβόητων Αναπτυξιακών Οργανισμών. Όπως και να έχει, στο τέλος χαμένοι βγαίνουν οι δημότες που θα πρέπει να πληρώσουν διπλά και τριπλά για χειρότερες ποιοτικά υπηρεσίες. Το πρόσφατο παράδειγμα της ανακύκλωσης, είναι χαρακτηριστικό…
Για την Λαϊκή Συσπείρωση, τα ζητήματα αυτά είναι ζητήματα αιχμής γιατί ακριβώς αφορούν το βιοτικό επίπεδο του λαού, την διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας του, την ίδια μας την καθημερινότητα. Δεν κάνουμε βήμα πίσω, δεν θα αφήσουμε να γίνει καθημερινότητα μας η μιζέρια και η μείωση των απαιτήσεων. Λύση υπάρχει και βρίσκεται στη διεκδίκηση μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο της κάλυψης των σύγχρονων αναγκών μας, όπως το επιτρέπει το επίπεδο εξέλιξης της τεχνολογίας και της επιστήμης!
Δείτε την απάντηση του Δήμου εδώ:
Comments