Με αφορμή τη συζήτηση της πρότασης ψηφίσματος εναντίον της συνένωσης - κατάργησης των ΔΕΥΑ και των υπηρεσιών ύδρευσης, από τον πρόεδρο της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, η παράταξη μας πρότεινε και κατέθεσε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο το συνημμένο ψήφισμα.
Το αιτιολογικό της κατάθεσης που ζητήσαμε να συμπεριληφθεί στην πρόταση μας είναι:
"Το προτεινόμενο από τον κ. Πρόεδρο της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου ψήφισμα, προϋποθέτει και αιτείται ως λύση την εφαρμογή των προβλέψεων του ν. 5037/23.
Προτείνει δηλαδή, για φάρμακο το φαρμάκι του εν λόγω νόμου για τη συγκρότηση της Ρυθμιστικής Αρχής για το Νερό, που όπως ήδη έχουμε καταγγείλει από τον Μάρτη του 2023, προβλέπει την πιο αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας - πλαίσιο του 2000 για το νερό, η οποία επιβάλλει την αντιλαϊκή πολιτική τιμολόγησης του νερού και διαμορφώνει το πλαίσιο πλήρους εμπορευματοποίησής του.
Είναι λοιπόν αυτές οι προβλέψεις του ν. 5037/23, που έστρωσαν τον δρόμο για τη συγχώνευση των δημοτικών επιχειρήσεων προκειμένου να δημιουργηθούν επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Άρα η εφαρμογή αυτού του νόμου δεν μπορεί να είναι η λύση.
Για εμάς το νερό είναι κοινωνικό αγαθό που θα πρέπει να ποιοτικά ασφαλές και προσβάσιμο σε όλους.
Επειδή, το προτεινόμενο ψήφισμα από τον κ. Πρόεδρο της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, αλλά και από την Δημοτική Αρχή, δεν ζητά να παύσει η εμπορευματοποίηση του νερού, αλλά ζητά κατ' ουσία, με το αίτημα για την εφαρμογή του ν. 5037/23, οι δήμοι και οι ΔΕΥΑ να είναι αυτοί που θα διαχειρίζονται το εμπόρευμα νερό αντί της ΕΥΔΑΠ ΝΗΣΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταθέτει την κάτωθι πρόταση ψηφίσματος στο Δημοτικό Συμβούλιο":
«Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
Οι πρόσφατες ανακοινώσεις σας σχετικά με τα μέτρα κατά της λειψυδρίας, ένα χρόνο περίπου μετά την δημιουργία της ΡΑΑΕΥ, που εμπορευματοποιεί πλήρως το νερό, δεν αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία». Διαφορετικά δεν θα υπήρχε και λόγος ύπαρξης ενός κεντρικού φορέα ελέγχου τιμολογιακής πολιτικής.
Κατά την άποψη μας, η κατάργηση των παρόχων (ΔΕΥΑ, Δήμοι) δεν αποτελεί την λύση του προβλήματος της λειψυδρίας και της καλύτερης διαχείρισης των υδάτων. Ας μην ξεχνάμε ότι το γεγονός πως οι ΔΕΥΑ που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, οφείλεται εν πολλοίς στο υψηλό ενεργειακό κόστος λειτουργίας τους, αφού ως γνωστό αντιμετωπίζονται ως οικιακοί καταναλωτές.
Η διαχείριση υδάτων και αποβλήτων όπως και τα όποια μέτρα κατά της λειψυδρίας στα νησιά μας, απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα από μέρους της κυβέρνησης, όπως:
Χρηματοδότηση έργων υποδομής όπως π.χ. αποκατάσταση αναβαθμίδων, μικρά φράγματα ανάσχεσης, τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων κλπ. Οι μονάδες αφαλάτωσης δεν μπορούν παρά να αποτελούν συμπληρωματικό και όχι κύριο τρόπο υδροδότησης των νησιών μας.
Μειωμένο ενεργειακό κόστος για τις ΔΕΥΑ.
Δυνατότητα πρόσληψης του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού από τις ΔΕΥΑ.
Διαφορετική πολιτική στην διάνοιξη γεωτρήσεων προς όφελος του υδροφόρου ορίζοντα.
Μέτρα περιορισμού των πισίνων μόνο για ξενοδοχειακές μονάδες.
Η διαφαινόμενη, από μέρους της κυβέρνησης και του υπουργείου, πολιτική της ένταξης όλων των παρόχων των νησιών στην ΕΥΔΑΠ Νήσων, δεν θα λύσει κανένα ζήτημα. Αντίθετα θα δημιουργήσει θέμα στην αντιμετώπιση προβλημάτων σε κάθε νησί, προγραμματισμού έργων και συνθήκες τιμολογιακής πολιτικής που αντιμετωπίζουν το νερό ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητάμε να μην προχωρήσει η κατάργηση των ΔΕΥΑ, αλλά αντιθέτως να υιοθετηθούν τα προτεινόμενα από εμάς μετρά, ώστε να στηριχθεί η λειτουργία τους.»
Για την Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου – Ερμούπολης,
Νικόλας Καΐλης
Παύλος Χρυσαφίδης
Comments