top of page
Writer's pictureΛαϊκή Συσπείρωση Σύρου

Για τις Σχολικές Επιτροπές και τη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων

Ερώτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης προς τη Δημοτική Αρχή



Όπως γνωρίζετε, με τον ν. 1566/1985 εκκινήθηκε μια διαδικασία που και επέφερε μεγάλες αλλαγές στην διοικητική και οικονομική διαχείριση των σχολείων. Σταθμό στην διαδικασία αυτή αποτέλεσε ο Ν. 3852/2010 («Καλλικράτης») με τον οποίο ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση της περιουσίας των σχολείων και η ανάθεση της επισκευής και συντήρησής τους στους οικείους Δήμους. Με τον ίδιο νόμο θεσπίστηκαν οι Σχολικές Επιτροπές, ως δημοτικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, με κύριο αντικείμενο την κατανομή πιστώσεων για την αντιμετώπιση των λειτουργικών εξόδων των σχολείων.


Οι σχολικές επιτροπές, με βάση τον νόμο, είχαν απαλλαχθεί από την υποχρέωση εφαρμογής των διατάξεων του Β.Δ. 17-5/15.6.1959 «Περί οικονομικής διοικήσεως και λογιστικού των Δήμων και Κοινοτήτων» (Α’ 114), όπως ισχύει, του Ν.Δ. 476/1974 «Περί Λογιστικού των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου» (Α’ 204) καθώς και του Ν. 4270/2014 «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ) - δημόσιο λογιστικό́ και άλλες διατάξεις» (Α’ 143). Σε αυτό το πλαίσιο η χρηματοδότηση των λειτουργικών εξόδων των σχολικών μονάδων, παρά την ανεπάρκεια των σχετικών πιστώσεων γινόταν με σχετική ευελιξία και αμεσότητα.


Η ουσιαστική κατάργηση των σχολικών επιτροπών (Ν. 5056/2023),  έθεσε την χρηματοδότηση των λειτουργικών εξόδων των σχολικών μονάδων στο δημόσιο λογιστικό με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ήδη μεγάλα προβλήματα στις άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων. Σε αρκετές περιπτώσεις τα σχολεία καταφεύγουν στους γονείς για κάλυψη άμεσων αναγκών. 


Η εξέλιξη αυτή ήρθε να συνεισφέρει στην επιπρόσθετη περικοπή χρηματοδότησης των σχολικών μονάδων και στην μεταφορά των βαρών στις οικογένειες των μαθητών.


Πρόσφατα ενημερωθήκαμε δια του Τύπου για την επιστροφή πιστώσεων των σχολικών επιτροπών της τάξης των 200.000 ευρώ από την χρήση του σχολικού έτους 2023/2024. Ενώ υπήρξε και σχετική αναμόρφωση του δημοτικού προϋπολογισμού στην πρόσφατη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής.


Με βάση τα ανωτέρω, προκύπτουν άμεσα τα ερωτήματα:

α. Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν αυτές οι πιστώσεις όταν είναι γνωστές σε όλους οι ανάγκες των σχολικών μονάδων, ιδίως με την προοπτική του γραφειοκρατικού βάρους του νέου συστήματος;

β. Αν προτίθεται η Δημοτική Αρχή,  να αναλάβει πρωτοβουλίες για να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για την επανασύσταση των σχολικών επιτροπών υπό το προηγούμενο καθεστώς; Θυμίζουμε πως από την κατάργηση των σχολικών επιτροπών εξαιρούνται οι δήμοι στους οποίους λειτουργούν πάνω από 100 σχολικές μονάδες και θεωρούμε αδιανόητο να μην υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη για τους νησιωτικούς δήμους της επικράτειας.

γ. Αν πρόκειται η Δημοτική Αρχή να αναλάβει πρωτοβουλία καταγραφής των πραγματικών αναγκών των σχολικών μονάδων (για παράδειγμα στο τέλος κάθε σχολικού έτους) έτσι ώστε και να ενημερώνονται οι δημότες αλλά και να μπορούν αν προγραμματιστούν σαφώς όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψή τους;

01/11/2024

 

Comments


bottom of page