Αποκαλυπτικό ήταν χτες (13/05/21) το Δημοτικό Συμβούλιο με αφορμή το ψήφισμα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση για την μη τοποθέτηση ανεμομετρητή στη Γυάρο, εξέλιξη που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο μαρτυρικό νησί.
«Πολύ δάκρυ» έπεσε από την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, ανεξαρτήτως παράταξης, μεγάλος ο καημός τους για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης…στα λόγια μόνο φυσικά!! Γιατί είναι πολλά τα λεφτά της ανταποδοτικότητας, για να πράξουν κάτι διαφορετικό από αυτό που ορίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες της ενέργειας, οι οποίοι προκειμένου να συνεχίσουν τις μπίζνες τους, πετάνε «30 αργύρια» στην τοπική Διοίκηση.
Δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση η συντεταγμένη στάση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, άλλωστε οι διαφορετικές απόψεις των παρατάξεων στο Δήμο εξανεμίζονται όταν μιλάμε για ανταποδοτικότητα. Αυτό είναι το κοινό όραμα τους, ένας Δήμος που θα λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια κόντρα στις άμεσες και καθημερινές ανάγκες των πολιτών.
Πολλά τα επιχειρήματα τους για να αιτιολογήσουν την στάση τους. Ακούσαμε ότι η Γυάρος είναι τόπος που ερημώνει, τόπος αναξιοποίητος. Ρωτάμε λοιπόν, ποιος έχει την ευθύνη αν όχι όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση; Και γιατί καμία Δημοτική Αρχή της Σύρου ως σήμερα, από τη στιγμή που η Γυάρος διοικητικά ανήκει στο Δήμο, δεν πίεσε την κεντρική εξουσία να γίνουν τα απαιτούμενα έργα αποκατάστασης στο νησί ώστε να είναι επισκέψιμο; Η απάντηση είναι προφανής από τη μία το νησί πρέπει να απαξιωθεί για να γίνει φθηνό επενδυτικό «φιλέτο», από την άλλη καμία κυβέρνηση και τοπική διοίκηση που υπερασπίζεται αυτό το σάπιο σύστημα δεν θέλει να υπάρχουν ιστορικοί τόποι που μαρτυρούν τους αγώνες του λαού μας.
Ακούσαμε πως ο ιστορικός τόπος και η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών μπορούν να συνυπάρξουν και πως η επένδυση δεν θα αλλοιώσει τον ιστορικό τόπο.. Αλήθεια με drones θα πέσουν οι δεκάδες (77 μέχρι στιγμής) ανεμογεννήτριες ύψους 150 μέτρων; Δεν θα χρειαστεί να ανοιχτούν δρόμοι, να γίνουν προβλήτες, να πέσουν τόνοι τσιμέντο και σίδερο για τις βάσεις υποστήριξης, δεν θα κατασκευαστούν βοηθητικές εγκαταστάσεις; Δεν θα γίνει όλο το νησί ένα εργοτάξιο;
Να αναφέρουμε επιπλέον τις περιβαλλοντικές συνέπειες της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, τόσο στην ορνιθοπανίδα του νησιού, εξαιτίας της λειτουργίας τους, όσο και της όχλησης κατά τη διάρκεια των έργων εγκατάστασης, του πιο απειλούμενου με εξαφάνιση και σπάνιου θαλάσσιου είδους της Ευρώπης της μεσογειακής φώκιας Monachus Μonachus, 12% παγκόσμιου πληθυσμού της οποίας ζει και αναπαράγεται στη Γυάρο.
Χαιρετίζουμε τη στάση των δύο δημοτικών συμβούλων που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και στήριξαν το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί πως το νησί της Γυάρου, το «Θανατονήσι» όπως ονομάστηκε από τους κρατούμενους, έχει ποτιστεί με το αίμα των δεκάδων χιλιάδων αγωνιστών, για αυτό ανήκει στο λαό και όχι στον οποιοδήποτε επιχειρηματία θέλει να την εκμεταλλευτεί για να αυξηθούν τα κέρδη του.
Στηρίζουμε το ψήφισμα μας όπως κατατέθηκε και τα αιτήματα τους και ζητάμε να εκφραστεί στην πράξη από φορείς και τους κατοίκους του νησιού η αντίθεση στην προοπτική εγκατάστασης των ανεμογεννητρίων, να διακοπεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα και να προχωρήσουν οι απαιτούμενες ενέργειες για την ανάδειξη του ιστορικού τόπου, την αναστήλωση και τη συντήρηση των όποιων εγκαταστάσεων και μνημειακών χώρων, ώστε να γίνει επισκέψιμο το νησί και να μπορούν ο λαός και η νεολαία μας να το επισκέπτονται και να μαθαίνουν την αληθινή Ιστορία του τόπου μας, την Ιστορία που έγραψε ο λαός μας με τους αγώνες του.
Commenti