top of page
  • Writer's pictureΛαϊκή Συσπείρωση Σύρου

Σχόλιο της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη συγκρότηση του ΔΣ της ΔΕΥΑΣ Σύρου ή «αρχόμενον το κακόν κόπτειν»

Κακή αρχή έκανε η Δημοτική Αρχή χθες στη δεύτερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου.

Από την μία, η άρνηση της πλειοψηφίας να έρθει προς συζήτηση στο Συμβούλιο η πρόταση ψηφίσματος των εκλεγμένων με τη Λαϊκή Συσπείρωση για τη εξασφάλιση της ύπαρξης και λειτουργίας του πανεπιστημιακού τμήματος του νησιού, ενάντια στο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, αρνούμενη ουσιαστικά να πάρει θέση μπροστά στις δραματικές εξελίξεις με την αιτιολογία πως «δεν έχουμε δει ακόμα το νομοσχέδιο και τις προβλέψεις του» (!!).

Από την άλλη, τα μισά, περίπου, θέματα του συμβουλίου ήρθαν χωρίς να υπάρχει εκ των προτέρων διαθέσιμη εισήγηση προς ενημέρωση των συμβούλων ώστε να διαμορφωθούν εγκαίρως θέσεις και προτάσεις.

Κερασάκι στην τούρτα ήταν η συγκρότηση του ΔΣ της ΔΕΥΑΣ. όπου αφού έγινε δημόσια παραδοχή από μέλη της Δημοτικής Αρχής, ότι όλες οι προηγούμενες συνθέσεις των ΔΣ της ΔΕΥΑΣ δεν ήταν σύννομες, επιχειρήθηκε με αυτή την έωλη, νομικά, ηθικά και λογικά, δικαιολογία να συσταθεί ένα νέο ΔΣ, το οποίο και πάλι δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου 4623/2019, όπως ισχύει.

Για να γίνει κατανοητό, δεν μιλάμε για μια γνωμοδοτική επιτροπή, αλλά για το Διοικητικό Συμβούλιο μιας δημοτικής επιχείρησης θεμελιώδους κοινωνικής σημασίας (ακόμη και αν αυτή λειτουργεί με αγοραίους όρους και δεν παρέχει νερό, αλλά το εμπορεύεται), η οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει προβλήματα βιωσιμότητας καθώς έχει φορτωθεί ένα χρέος ύψους άνω των 4.000.000€, με τα κυβερνητικά σχέδια να κάνουν λόγο για κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων και τη δημιουργία ΔΕΥΑ σε επίπεδο περιφέρειας, στο πρότυπο του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Α.Ε.

Θυμίζουμε πως η δημιουργία του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ και οι εισφορές που καλείται να πληρώσει σ’ αυτήν ο Δήμος μας, είναι η βασική αιτία που η Οικονομική Υπηρεσία έκανε λόγο στην πρόσφατη Δημοτική Επιτροπή (19/01) για επικείμενες αυξήσεις στα Δημοτικά Τέλη της τάξης του 70%! Καλά θα πάει και αυτό, δηλαδή…

Στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την κάλυψη των θέσεων στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ που αναλογούν σε 2 πολίτες, δεν αποδείχθηκε ποτέ η σύμφωνα με το νόμο «αποδεδειγμένη εμπειρία ή γνώσεις συναφείς με το αντικείμενο της επιχείρησης», που θα πρέπει αυτοί να έχουν. Μάλιστα, ακούστηκε δημοσίως πως «στο προηγούμενο ΔΣ είχαμε βάλει νοικοκυρές, αυτό μας πείραξε τώρα».

Επιπλέον, ο νόμος προβλέπει 1 μέλος στο Δ.Σ. να είναι «εκπρόσωπος περιβαλλοντικού ή κοινωνικού φορέα της περιοχής, κάτοχος πτυχίου Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμου τίτλου της αλλοδαπής, με αποδεδειγμένη εμπειρία ή γνώσεις συναφείς με το αντικείμενο της επιχείρησης». Από την πλευρά μας αναδείξαμε το γεγονός ότι δεν ειδοποιήθηκαν οι υφιστάμενοι περιβαλλοντικοί ή κοινωνικοί φορείς, ώστε να εκδηλώσουν πρόθεση συμμετοχής στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ και να υποβάλουν προτεινόμενα μέλη με τον αναπληρωτή τους. Αντ’ αυτού, η Δημοτική Αρχή απευθύνθηκε μόνο στο Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων, το οποίο πρότεινε εκπροσώπους, χωρίς όμως και πάλι να μας αποδεικνύεται ότι οι εν λόγω εκπρόσωποι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η τελική πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν να αποσυρθεί το θέμα και να έρθει σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τις προϋποθέσεις πως μέχρι τότε:

1)   Θα έχουν ειδοποιηθεί όλοι οι υφιστάμενοι σχετικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένου και του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Σύρου που αποτελεί και το πολυπληθέστερο περιβαλλοντικό Σωματείο του νησιού, ώστε να κατατεθούν  προτάσεις υποψηφίων μελών που θα αποδεικνύεται πως πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

2)   Θα έχουν κατατεθεί από τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, προτάσεις δημοτών ή μονίμων κατοίκων ως υποψήφια μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ, στις οποίες θα αποδεικνύεται πως ανταποκρίνονται στις προβλέψεις του νόμου σχετικά με την αποδεδειγμένη εμπειρία επί του συγκεκριμένου αντικειμένου κ.λπ.

Η πρόταση μας δεν εισακούστηκε και με ευθύνη του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Αρχής, προχώρησε η ψήφιση του θέματος με «το έτσι θέλω».

Σημειώνουμε πως η αρχική πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για υποψήφια μέλη ήταν, ο Παύλος Χρυσαφίδης από πλευράς αιρετών και η Έμμυ Μπαξοπούλου με αναπληρωτή της τον Μίχο Ιάσονα, από πλευράς δημοτών.

Με βάση τα παραπάνω η παράταξη μας καταψήφισε το θέμα, καθώς για τα μέλη Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ που αντιστοιχούν στους 2 δημότες και τον εκπρόσωπο φορέα, δεν αποδείχθηκε ποτέ πως πληρούν τις προϋποθέσεις το νόμου. Επιπλέον, δεν προηγήθηκε κάλεσμα των όλων των σχετικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών φορέων ώστε να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την κάλυψη της θέσης του μέλους του Δ.Σ. που τους αναλογεί.

4 views0 comments

Comments


bottom of page