Η "Λαϊκή Συσπείρωση" έχει αποδειχτεί πως είναι η μόνη διαφορετική φωνή στο δημοτικό συμβούλιο. Είναι εκείνη η παράταξη που μπορεί να εγγυηθεί την αλλαγή προς όφελος της κοινωνίας", δηλώνει στο syrostoday, ο υποψήφιος Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Νίκος Καίλης.
Στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Καίλης απαντά σε θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Δήμου, αλλά και την καθημερινότητα των κατοίκων της Σύρου, παρουσιάζοντας τόσο το σχέδιο του συνδυασμού, αλλά και τι πρεσβεύει η "Λαϊκή Συσπείρωση".
- Κ. Καίλη, λίγο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το αποτέλεσμα για τη «Λαϊκή Συσπείρωση»;
"Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για ένα θετικό αποτέλεσμα. Αυτή είναι η εικόνα που μας έρχεται από τον κόσμο που μιλάμε στις περιοδείες μας, από τον κόσμο με τον οποίο συζητάμε στις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε αυτό το διάστημα.
Ξέρετε, η Λαϊκή Συσπείρωση δεν «έπεσε από τον ουρανό», είμαστε μια παράταξη με ιστορία 15 σχεδόν χρονών. Ο κόσμος μας ξέρει, είμαστε κομμάτι της καθημερινότητας του και εκτιμάει την καθαρή τοποθέτηση μας. Δεν κρυβόμαστε. Τοποθετούμαστε με πολιτικό θάρρος και παίρνουμε θέση για τα μεγάλα και μικρά προβλήματα του νησιού μας, χωρίς να εξαρτόμαστε από κανέναν και χωρίς να στρογγυλεύουμε τα λόγια μας για να κρατήσουμε τη «θεσούλα» μας.
Αυτό που βλέπετε, αυτό είμαστε".
- Έχετε αναφερθεί πολλές φορές και μέσα από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου για την «αδιαφορία» του κράτους προς την αυτοδιοίκηση, τόσο σε πόρους, όσο και σε πολιτικές ενίσχυσής τους σε στελεχιακό δυναμικό. Πως βλέπετε να πορεύονται οι Δήμοι και δή ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης;
"Για την ακρίβεια, έχει «μαλλιάσει η γλώσσα» μας να μιλάμε για την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης γενικότερα, αλλά και του Δήμου μας συγκεκριμένα.
Αυτό που μπορεί να φαίνεται βέβαια, σαν αδιαφορία της Κεντρικής Διοίκησης, δεν είναι αδιαφορία αλλά πολιτική κατεύθυνση. Και το πρόβλημα είναι πως η πλειοψηφία των δημοτικών αρχών, όπως εκφράζονται μέσα από την Κεντρική Ένωση Δήμων, συμφωνεί στην ουσία με αυτή την κατάσταση.
Ας το δούμε πιο συγκεκριμένα, στο Δήμο μας αυτή τη στιγμή υπάρχουν 92 κενές οργανικές θέσεις, πολλές καίριες υπηρεσίες και πόστα λειτουργούν είτε με εποχικούς εργαζόμενους είτε έχουν δοθεί σε ιδιώτες, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το κόστος λειτουργίας τους που το πληρώνουμε εμείς στο τέλος.
Αυτή η κατάσταση έχει επίπτωση στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει ο Δήμος; Σαφώς, απαντάμε.
Ας δούμε κάποια παραδείγματα. Τα μουσεία, η «βιτρίνα» του πολιτισμού και της ιστορίας μας. Λειτουργούν όλα; Όχι, το Σκαγιοποιείο «Ανερούση» και το μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων είναι κλειστά εδώ και χρόνια, ενώ αρκετά μουσεία λειτουργούν μόνο εποχιακά, όταν και άμα προσληφθούν διμηνίτες και τριμηνίτες. Λειτουργούν σωστά; Όχι, καταλαβαίνετε πως ένα μουσείο χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό, που να μπορεί να ξεναγήσει τον επισκέπτη, να σηκώσει δραστηριότητες για τους μαθητές και τη νεολαία, που πρέπει να μάθει την ιστορία του τόπου της. Όσο καλή θέληση και να έχει ένας εποχικός εργαζόμενος, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά, δεν γίνεται τα μουσεία να λειτουργούν μόνο για τους τουρίστες και να μην είναι κοιτίδα γνώσης και πολιτισμού. Τέλος, τα μουσεία μας καθαρίζονται μια φορά την εβδομάδα γιατί δεν επαρκεί το προσωπικό. Και εδώ μιλάμε όχι μόνο για τους κυρίως χώρους, που πες παλεύεται, αλλά και για τις τουαλέτες! Καταλαβαίνετε για τι κατάσταση μιλάμε και αναφερθήκαμε μόνο σε μια συγκεκριμένη πτυχή του προβλήματος. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του Δήμου.
Το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι πλέον εκρηκτικό. Το έχουμε χαρακτηρίσει, ως ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του Δήμου. Αυτό βέβαια θα σας το πουν όλοι. Το θέμα είναι τι προτείνεις; Διεκδικείς να δοθεί λύση στο πρόβλημα ή αποδέχεσαι αυτές τις πολιτικές που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια, μέσα από την απαξίωση των υπηρεσιών του Δήμου, στην ιδιωτικοποίηση; Και όταν λέμε ιδιωτικοποίηση εννοούμε πως θα πληρώνουμε περισσότερο μια υπηρεσία που θα μπορούσε να παρέχεται από το Δήμο με πολύ μικρότερο κόστος. Στον τομέα της καθαριότητας, η ανακύκλωση και η διαχείριση του ΧΥΤΑ είναι ήδη ιδιωτικοποιημένες. Βελτιώθηκαν οι παροχές προς τον πολίτη; Το αντίθετο συμβαίνει. Είναι πιο οικονομικές προς το Δήμο; Στα 700.000€ έφτασε το χαράτσωμα για του ΦΟΣΔΑ φέτος… Και τώρα έρχεται και η σειρά των υπόλοιπων υπηρεσιών της καθαριότητας.
Εμείς λέμε, πως για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα πρέπει άμεσα να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση από τη Δημοτική Αρχή, τις Δημοτικές Αρχές πανελλαδικά, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς των εργαζομένων για προσλήψεις του απαιτούμενου μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση των υπηρεσιών και για την απόδοση της παρακρατούμενης κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους.
Τέλος, είναι πολύ σοβαρό και το πρόβλημα της εύρεσης στέγης. Πολλοί υπάλληλοι δεν επιλέγουν το νησί μας για να αναλάβουν υπηρεσία, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο ακόμη και μόνιμοι υπάλληλοι να ζητούν και να παίρνουν μεταθέσεις ή αποσπάσεις λόγω του συγκεκριμένου προβλήματος. Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος, που για να μην σας κουράζω μπορείτε να τις βρείτε αναλυτικά στην ιστοσελίδα μας.
- Μπορεί ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης με την σημερινή κατάσταση που επικρατεί να προσφέρει κοινωνικό έργο σε τομείς όπως είναι η παιδεία και ο αθλητισμός;
"Είναι πολύ σημαντικό ο Δήμος να μπορεί να προσφέρει στη νεολαία, ιδιαίτερα μέσα σε αυτές τις δύσκολες κοινωνικά συνθήκες, να μπορεί να δώσει μια διέξοδο μέσω του αθλητισμού, αλλά και να συμβάλει και σε τομείς όπως η παιδεία και ας μην είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά όμως. Η κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων στο νησί μας είναι δραματική. Από τη μία, υπάρχουν εγκαταστάσεις «γερασμένες», οι οποίες χρειάζονται άμεση επισκευή ή ολική ανακατασκευή, όπως είναι το γήπεδο της Άνω Σύρου και το στάδιο στα Πευκάκια, που μένουν σχεδόν αναξιοποίητα εδώ και χρόνια με διαχρονική ευθύνη της δημοτικής και περιφερειακής αρχής. Από την άλλη, η Περιφέρεια «φορτώνει» στον Δήμο καινούργια γήπεδα και εγκαταστάσεις, χωρίς κανέναν, εκ των προτέρων, σχεδιασμό για τη λειτουργία και τη συντήρηση τους, γνωρίζοντας ότι ο Δήμος δε διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό και τους πόρους.
Το αποτέλεσμα είναι να βλέπουμε παιδιά που, μέσα στον χειμώνα, κάνουν προπονήσεις με μπουφάν σε ανοικτά γήπεδα, παιδιά που, ενώ έχουν επιλέξει να ασχοληθούν με τα αγωνίσματα του στίβου, προπονούνται σε γήπεδα ποδοσφαίρου…
Αυτή είναι η πραγματική εικόνα του αθλητισμού στο νησί μας. Οι διάφορες επικοινωνιακού χαρακτήρα φιέστες με φόντο το δημαρχιακό μέγαρο απέχουν πολύ από την εικόνα που ζούμε καθημερινά.
Για εμάς, η πολιτική του Δήμου στον τομέα του αθλητισμού πρέπει να έχει στο επίκεντρο την κάλυψη των αναγκών άθλησης όλων των δημοτών και κατοίκων, ιδιαίτερα των νέων. Αυτή μας η πεποίθηση όμως έρχεται σε αντίθεση με τα «οράματα» των πρώην και επίδοξων δημάρχων, που έχουν ως κύριο στόχο τους τον θεματικό, αθλητικό τουρισμό κι όχι τον μαζικό, λαϊκό αθλητισμό, για τον οποίον απαιτούνται σύγχρονοι και προσβάσιμοι χώροι άθλησης, που δίνουν σε όλους και όλες τη δυνατότητα να γυμνασθούν αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Εκκινώντας από αυτή τη βάση λοιπόν, θέλουμε να γίνουμε η δημοτική αρχή που θα προχωρήσει άμεσα τον σχεδιασμό των απαραίτητων εκσυγχρονισμών, επισκευών ή ανακατασκευών των αθλητικών υποδομών του νησιού, που θα ανανεώσει τον αθλητικό εξοπλισμό, όπου απαιτείται.
Αναφορικά με την Παιδεία, ως γνωστόν, στους Δήμους έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια αρκετές αρμοδιότητες Παιδείας με βασικές τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και την συντήρηση, καθαριότητα και φύλαξη των σχολικών κτιρίων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας. Αυτό που δεν είναι γνωστό ίσως, γιατί και σε αυτή την προεκλογική περίοδο επικρατεί με ευθύνη των υπόλοιπων παρατάξεων μια «μουγκαμάρα» για τα σοβαρά θέματα του Δήμου, είναι πως με το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση και που συζητείται αυτές τις μέρες στις επιτροπές της Βουλής, εκτός των άλλων, καταργούνται οι Σχολικές Επιτροπές και οι Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας.
Όπως έχουμε καταγγείλει, η χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών κάθε χρόνο και μειώνεται και γίνεται εύκολα κατανοητό πως αυτό επιδρά στην επαρκή κάλυψη των δαπανών λειτουργίας και στον εξοπλισμό των σχολείων. Τώρα την ευθύνη για κάθε σχολική μονάδα θα την έχει ο εκάστοτε διευθυντής, ο οποίος θα πρέπει να τα βγάλει πέρα με το «κυβερνητικό χαρτζιλίκι», γιατί χρηματοδότηση αυτό δεν το λες, και να βγάλει αυτός το φίδι από την τρύπα.
Αυτές οι εξελίξεις, για τις οποίες θα θέλαμε ειλικρινά να ακούσουμε τη θέση των υπόλοιπων υποψηφίων, ανοίγουν το δρόμο ώστε να μετατραπούν τα σχολεία σε αυτόνομες οικονομικά μονάδες με τους διευθυντές να πασχίζουν να βρουν πόρους με κάθε τρόπο και να μπαλώνουν όπως όπως τα προβλήματα, ενώ το κράτος θα παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο τη στιγμή που θα ψάχνουμε χορηγούς και «ευεργέτες» για την κάλυψη των βασικών αναγκών των σχολικών μονάδων. Και αν σκεφτείτε πως αυτό ήδη γίνεται σε ένα βαθμό σήμερα, φανταστείτε τι μας περιμένει… Σχολεία δύο και τριών ταχυτήτων, ανάλογα με την «καπατσοσύνη» και τις γνωριμίες του κάθε διευθυντή.
Παίζουν με τις ζωές μας και με το μέλλον των παιδιών μας! Δεν θα τους αφήσουμε, η Λαϊκή Συσπείρωση θα είναι εδώ να ενώσει τη φωνή της και τις δυνάμεις της μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο με τις ενώσεις γονέων και τα σωματεία των εκπαιδευτικών που διεκδικούν δραστική αύξηση της χρηματοδότησης για τις ανάγκες των σχολείων. Παράλληλα προτείνουμε τη δημιουργία επιτροπών παρακολούθησης της χρηματοδότησης των σχολείων και των κατευθύνσεών της, με ευθύνη του Δήμου και με συμμετοχή της αντιπολίτευσης και των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας, των εκπαιδευτικών και των γονέων.
- Τι αντιπροτείνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» σχετικά με τη λειτουργία του Δήμου;
Κοιτάξτε να δείτε, εμείς μιλάμε εδώ πλέον καθαρά για Τοπική Διοίκηση και όχι αυτοδιοίκηση.
Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε για τον χαρακτήρα της Τοπικής Διοίκησης (όποιοι/ες θέλουν να μάθουν παραπάνω μπορούν να δουν το βίντεο από την εκδήλωση που κάναμε την προηγούμενη Πέμπτη για αυτό το θέμα και που υπάρχει στο Facebook της παράταξης) είναι πως πλέον οι Δήμοι, έχουν μετατραπεί σε «πλασιέ» και γραφεία εξυπηρέτησης επενδύσεων. Μιλάμε ουσιαστικά για κρατικές υπηρεσίες που εφαρμόζουν τις οδηγίες της Κεντρικής Διοίκησης. Μάλιστα, με το απαράδεκτο εκλογικό σύστημα που ισχύει και που δίνει την απόλυτη πλειοψηφία των 3/5 σε Δημοτικό Συμβούλιο και Κοινότητες, στην παράταξη που θα πάρει το 43%, εκπαραθυρώνει κάθε επίφαση δημοκρατίας, αρχής της διαβούλευσης και ισότητας της ψήφου, που είχε απομείνει. Το καταλαβαίνετε αυτό; Μια μειοψηφούσα, στην ουσία παράταξη, του 43% μπορεί να αναλάβει τη διοίκηση ενός Δήμου με αυξημένη πλειοψηφία στα αιρετά όργανα και τις επιτροπές.
Το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση ενισχύει τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα των Δήμων, κατοχυρώνει την αρχή του ενός προσώπου στη λειτουργία τους. Χαρακτηριστικό είναι πως στη θέση της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας ζωής, δημιουργείται μια «υπερ-επιτροπή», που θα έχει σημαντικότερες αποφασιστικές αρμοδιότητες από το Δημοτικό Συμβούλιο, και στις οποίες, φυσικά, θα έχει απόλυτη πλειοψηφία η παράταξη της Δημοτικής Αρχής, με το σύνολο των παρατάξεων της μειοψηφίας να εκλέγουν 1 μέλος αν η Επιτροπή είναι 5μελής, 2 μέλη αν είναι 7μελής και 3 μέλη αν είναι 9μελής… Τόση δημοκρατία.
Αυτά τα ζητήματα τα έχετε ακούσει από κανέναν άλλο εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης; Κανένα μάλλον δεν τον ενδιαφέρει ο βιασμός της δημοκρατίας, αν είναι να πάρει τη θεσούλα.. Εδώ θα το ξαναπούμε, γιατί έχει αξία, οι τοπικές εκλογές είναι πολιτική μάχη. Καλά είναι και τα πορτρέτα των υποψηφίων δημάρχων και συμβούλων που έχουν γεμίσει τον τόπο, όμως το βασικό είναι να δούμε αν μέσα στα όμορφα κεφάλια που βλέπουμε υπάρχει κάτι… Έχουμε μια σειρά πολύ σημαντικών εξελίξεων και δεδομένων στο Δήμο και στον τρόπο λειτουργίας του και ο καθένας από εμάς που διεκδικεί έδρα και ψήφο, θα πρέπει να τοποθετηθεί επ’ αυτών. Όχι πάνω σε αυτό που θα ήθελε να υπάρχει, αλλά πάνω στα συγκεκριμένα δεδομένα και τάσεις που διαφαίνονται.
Για εμάς η τοπική διοίκηση θα πρέπει να αποτελεί φραγμό στις αυθαιρεσίες και τις αντιλαϊκές πολιτικές της κεντρικής διοίκησης που στρέφονται απέναντι στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και ευνοούν τα επιχειρηματικά και όχι μόνο, συμφέροντα.
Ταυτόχρονα με τα βασικά αιτήματα για πλήρη κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των σημερινών αναγκών και την πρόσληψη όλου του απαιτούμενου εργατικού δυναμικού με μόνιμες σχέσεις εργασίας, παλεύουμε για ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας του δήμου.
Aντιπροτείνουμε την εκλογή του δημοτικού συμβουλίου με ανόθευτη, απλή αναλογική, με την κάθε ψήφο να έχει ίδια αξία. Ο δήμαρχος να εκλέγεται με ψηφοφορία από το ίδιο το συμβούλιο, με δυνατότητα ανάκλησης. Διεκδικούμε το δημοτικό συμβούλιο να έχει ουσιαστικό, αποφασιστικό ρόλο. Οι κοινότητες να μην είναι διακοσμητικές και να πραγματικό και αποφασιστικό ρόλο στα θέματα που τις αφορούν άμεσα. Να ενδυναμωθεί η δημοτική αποκέντρωση με τη θέσπιση και 3ου βαθμού αιρετής αυτοδιοίκησης. Ο δήμος να έχει λόγο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και την ένταξη έργων και δράσεων για χρηματοδότηση τους και να σταματήσει η εξάρτηση των δημοτικών αρχών από τον εκάστοτε περιφερειάρχη που διαχειρίζεται τους ΠΕΠ και παρουσιάζει έργα χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας προγραμματισμός, χωρίς αυτά να λαμβάνουν υπόψη τους το σχεδιασμό του δήμου".
- Ποιος είναι ο βασικός σχεδιασμός έργων υποδομών, σύμφωνα με το πρόγραμμα του συνδυασμού σας;
"Ήδη αναφερθήκαμε στα ζητήματα που αφορούν τον αθλητισμό. Από εκεί και πέρα, εμείς υποστηρίζουμε πως χρειάζεται μια ιεράρχηση των αναγκών και όταν εμείς μιλάμε για ανάγκες, βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, των κατοίκων και δημοτών του νησιού, τα φλέγοντα ζητήματα της καθημερινότητας μας. Όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες και έχουμε βιώσει τα αποτελέσματα των πολιτικών που έχουν εφαρμοστεί στο νησί. Μιλάμε για έργα και υποδομές που είτε δεν καλύπτουν δικές μας ανάγκες, είτε για έργα τα οποία υλοποιούνται χωρίς κανένα προγραμματισμό και χωρίς να εντάσσονται σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό παρεμβάσεων με αποτέλεσμα να μην είναι εκπληρώνουν το σκοπό τους ή χειρότερα να δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που καλούνταν να λύσουν. Αν τα επόμενα χρόνια συνεχίσει το ίδιο τροπάρι και αν δεν ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε, το μέλλον του νησιού δεν θα είναι καλό.
Ξέρετε, ακούμε πολλά αυτό διάστημα. Εκλογές είναι είπαμε, έτσι πάει το παιχνίδι. Σχέδιο για τη Σύρο, αναγέννηση για τη Σύρο, πάμε από την αρχή για τη Σύρο κλπ, κάθε εκλογές βρίσκονται διάφοροι τίτλοι… Αυτό που δεν ακούμε είναι το εξής, με ποιους θα τα γίνουν όλα αυτά, μιλήσαμε ήδη για την υποστελέχωση του Δήμου ενώ πρόσφατη είναι και η ανακοίνωση των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, με τι χρηματοδότηση θα γίνουν όλα αυτά, είπαμε και για την υποχρηματοδότηση του Δήμου, αλλά και σε ποιο νησί θα γίνουν όλα αυτά; Το λέμε αυτό το τελευταίο γιατί ακούμε τόσα, λες και δεν αναφερόμαστε στη Σύρο, ένα νησί με πεπερασμένη φέρουσα ικανότητα. Μιλάνε για μετατροπή του νησιού σε σούπερ τουριστικό προορισμό, χωρίς να κοιτάνε τις χιλιάδες ΙΧ που υπάρχουν στα 84 τετραγωνικά χιλιόμετρα του νησιού, την υδροδότηση που πλέον δεν επαρκεί τους καλοκαιρινούς μήνες κ.α.
Εμείς προτείνουμε λοιπόν μια σειρά μέτρων για την βελτίωση της καθημερινότητας μας που αναφέρονται στην αναβάθμιση των χώρων πρασίνου, αναψυχής και των αθλητικών εγκαταστάσεων, στη λήψη μέτρων και πρωτοβουλιών για την επίλυση του προβλήματος με τη ΔΕΥΑΣ και την υδροδότηση, του κυκλοφοριακού, της βελτίωσης της προσβασιμότητας, της διαχείρισης των απορριμμάτων και των λυμάτων, του στεγαστικού και άλλα που μπορείτε να τα βρείτε αναλυτικά στην ιστοσελίδα της παράταξης μας.
Από την άλλη, μια Δημοτική Αρχή δεν γίνεται να μένει απαθής, να μην παρεμβαίνει και να μην πιέζει για λύσεις, για ζητήματα που επιδρούν στην καθημερινότητα των κατοίκων ακόμα και αν δεν είναι άμεση αρμοδιότητα του Δήμου, όπως η Υγεία, η ποιότητα του περιβάλλοντος, το δικαίωμα μας στις ασφαλείς, φθηνές και τακτικές μετακινήσεις από και προς την ηπειρωτική χώρα και τα άλλα νησιά, την ακρίβεια και πολλά άλλα".
- Το νησί, αλλά κυρίως η Ερμούπολη, αντιμετωπίζει έντονα το κυκλοφοριακό πρόβλημα, το οποίο εντείνεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Πως πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί.
"Είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια, πως το νησί μας πάσχει στο κυκλοφοριακό. Μιλάμε για ένα πρόβλημα το οποίο όντως γιγαντώνεται κατά τους θερινούς μήνες, όμως υπάρχει όλο το χρόνο πλέον. Σκηνές μποτιλιαρίσματος, ειδικά τις ώρες του πλοίου ή στην διασταύρωση του Αξού, γίνονται όλο και πιο συχνές και μέρος της καθημερινότητας μας. Από την άλλη, καμία Δημοτική Αρχή μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την επίλυση του κυκλοφοριακού. Το μόνο που έχουμε δει είναι «μπαλώματα» από εδώ και από εκεί.
Η επίλυση ή τέλος πάντων η βελτίωση του κυκλοφοριακού προβλήματος, θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχέδιο παρέμβασης που θα λαμβάνει υπόψη του γεγονός πως πρόκειται για ένα πρόβλημα που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.
Εμείς ξεχωρίζουμε δυο βασικούς, τη στάθμευση και την ιδιαιτερότητα του νησιού, οι οικισμοί και τα χωριά να λειτουργούν ουσιαστικά ως προάστια της Ερμούπολης, καθώς εκεί κατοικεί μόνιμος πληθυσμός ο οποίος στην καθημερινότητα του εργάζεται ή γενικότερα λειτουργεί με επίκεντρο την παρουσία του στην πόλη, επιδρώντας άμεσα στον κυκλοφοριακό φόρτο της.
Σε αυτή τη βάση στην αντίληψη μας για την επίλυση του κυκλοφοριακού περιλαμβάνονται μια σειρά παρεμβάσεων που αφορούν:
Την μετεγκατάσταση των διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου εκτός του κέντρου της πόλης, με τον χώρο του στρατοπέδου «Λοχαγού Ζαφείρη» να κρίνεται ως ο πιο κατάλληλος. Τη δημιουργία κινήτρων μείωσης της χρήσης των Ι.Χ. μέσων στο κέντρο της πόλης μέσω της πλήρους αξιοποίησης των δωρεάν δημοτικών χώρων στάθμευσης, που βρίσκονται περιφερειακά του κέντρου (πχ. στη Λαλακιά, τη Δόξα, τον Σκλαβενίτη), και της τακτικής, ιδιαιτέρως κατά τις ώρες αιχμής, μεταφοράς κατοίκων κι επισκεπτών, από και προς το κέντρο, με τα δημοτικά λεωφορεία. Την πρροώθηση της χρήσης εναλλακτικών μέσων ήπιας και φιλοπεριβαλλοντικής μετακίνησης μέσω της επέκτασης των υπαρχόντων και της δημιουργίας νέων διαδρομών για τα συγκεκριμένα μέσα μιας και, για παράδειγμα, ο ποδηλατόδρομος περιορίζεται στο λιμάνι χωρίς τελικά να οδηγεί πουθενά".
- Εκτός από το κυκλοφοριακό, τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει την παρουσίασή του άλλο ένα πρόβλημα. Αυτό της υδροδότησης, το οποίο βιώνουν έντονα πολλές περιοχές του νησιού.
"Το νερό δυστυχώς, έχει μετατραπεί από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα και μάλιστα για το νησί μας, σε πανάκριβο εμπόρευμα.
Το ζήτημα με την υδροδότηση στο νησί, δεν αφορά μόνο το σημαντικό πρόβλημα επάρκειας που διαπιστώνεται κατά τη θερινή περίοδο, αλλά και το πολύ σοβαρό ζήτημα που αντιμετωπίζει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης, με τα «καλά» της απελευθέρωσης της αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και του χρηματιστήριου ενέργειας, να την έχουν οδηγήσει να έχει ένα χρέος της τάξης των 4εκ. ευρώ προς τη ΔΕΗ.
Είναι κατανοητό πως αυτό το γεγονός «τινάζει στον αέρα» την οικονομική βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΣ, με την πιθανή μετακύληση του χρέους στους χρήστες, να σημαίνει αυξήσεις των τιμολογίων πολύ πάνω από 100%! Άρα ακόμα και αν εξασφαλιστεί η επάρκεια νερού, πώς είναι δυνατόν να ανταπεξέλθει ο κάτοικος του νησιού σε τιμολόγια με χρεώσεις μεγαλύτερες των 3 ευρώ/κυβικό μέτρο νερού;
Σε αυτή τη βάση, η λύση που μας προτείνουν με την αγορά νέας μονάδας αφαλάτωσης, δεν επαρκεί. Σύμφωνα με τα ισχύοντα οικονομικά δεδομένα, η διεύρυνση της αφαλάτωσης δεν είναι οικονομικά βιώσιμη, ακόμα και όταν ή αν εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΥΑΣ.
Η διαμόρφωση των θέσεων, των αιτημάτων και των προτάσεων μας έχει σαν μοναδικό κριτήριο το δημόσιο όφελος, την προστασία του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και των δημόσιων αγαθών για την εξυπηρέτηση και ικανοποίηση των δικών μας αναγκών για επαρκές, φθηνό και ποιοτικό νερό.
Επαναλαμβάνομαι, το ξέρω, αλλά στην ιστοσελίδα της παράταξης θα βρείτε τις ολοκληρωμένες θέσεις μας για το ζήτημα της ύδρευσης και της αποχέτευσης, που εδράζονται στη λογική της διεκδίκησης μέτρων και παρεμβάσεων από το κεντρικό κράτος που θα αίρουν τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας, σε συνδυασμό με μέτρα για την αποταμίευση του νερού, την εξασφάλιση της επάρκειας του και της μείωσης του κόστους.
Άμεσα διεκδικούμε να κατατεθεί επιτέλους, η εδώ και πάνω από ένα χρόνο χρωστούμενη έκτακτη επιχορήγηση από την κυβέρνηση προς την ΔΕΥΑΣ, αν και είναι σταγόνα στον ωκεανό του χρέους της, και να γίνει με ευθύνη του κεντρικού κράτους ρύθμιση του χρέους προς τη ΔΕΗ, ώστε να μην υπάρξει καμία αύξηση τιμολογίων".
- Τι απαντάτε σε αυτούς που θέλουν τη «Λαϊκή Συσπείρωση» να κινείται στα στενά όρια αυτών που πρεσβεύει το ΚΚΕ;
"Πρώτα απ’ όλα ας δουν τους διάφορους που εμφανίζονται ως «ανεξάρτητοι» και «αυτοδιοικητικοί» και κοροϊδεύουν τον κόσμο. Εμείς ποτέ δεν κρύψαμε το ποιοι είμαστε, όπως δεν κρύβουμε τις απόψεις μας και τις θέσεις μας.
Παρότι είμαστε η μόνη παράταξη που δηλώνουμε καθαρά και τίμια πως έχουμε δίπλα μας το ΚΚΕ, είμαστε η μόνη πραγματικά ανεξάρτητη παράταξη γιατί δεν υποτασσόμαστε και δεν υπηρετούμε κανένα επιχειρηματικό ή κυβερνητικό σχεδιασμό, καμία προσωπική φιλοδοξία, πέρα από την ανάγκη μας να ζήσουμε καλύτερα, σύμφωνα με τις δυνατότητες της τεχνολογικής και επιστημονικής εξέλιξης και ναι, είμαστε περήφανοι για αυτό!
Μια ματιά στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, αρκεί για να καταλάβει κάποιος-α το συμβολισμό που εμπεριέχεται σε αυτό, τη δυναμική που «βγάζει», καθώς περιλαμβάνει ανθρώπους με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, που έχουμε όμως ένα κοινό τόπο. Τη θέληση να δουλέψουμε, να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα των πολλών κόντρα στα κέρδη των λίγων, όπως λέει και το σύνθημα μας. Είναι άνθρωποι γνωστοί στο νησί, κομμάτι της καθημερινότητας του, άνθρωποι με τους οποίους βρεθήκαμε – συμπορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια σ’ αγώνες για τα σύγχρονα εργατικά δικαιώματα, τις συλλογικές συμβάσεις, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας ώστε να γυρνάμε αρτιμελείς και ζωντανοί στα σπίτια μας, για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας, το δικαίωμα μας σε σύγχρονες και δωρεάν παροχές Υγειάς και Παιδείας.
Το ίδιο μας το ψηφοδέλτιο είναι και η καλύτερη απάντηση στους «άσπονδους φίλους» μας που, για να κρύψουν τα «του οίκου τους» μιλάνε για κομματικό ψηφοδέλτιο από «τα πάνω»".
- Γιατί οι δημότες της Σύρου να επιλέξουν εσάς και τη Λαϊκή Συσπείρωση; Ποιο μήνυμα απευθύνετε προς την τοπική κοινωνία;
"Όπως είπαμε και στην αρχή, ο κόσμος μας ξέρει, «παίζουμε με ανοικτά χαρτιά», μας έχει κρίνει όλο αυτό το διάστημα μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει αποδειχτεί πως είναι η μόνη διαφορετική φωνή στο ΔΣ, μια φωνή που δεν τα διπλαρώνει, δεν υπακούει στα «σκάστε», δεν λέει έτσι και ψηφίζει «γιουβέτσι». Βρεθήκαμε, βρισκόμαστε και θα βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε κινητοποίηση στο νησί μας και στη βάση των δυνάμεων μας προβάλουμε ζητήματα και διεκδικήσεις για τη βελτίωση της δικής μας καθημερινότητας με γνώμονα τις δικές μας ανάγκες.
Είμαστε από αυτούς που έχουν μπουχτίσει με αυτά που ζούμε και για αυτό βάζουμε το εξής ερώτημα μπροστά στις εκλογές: «είναι εφικτό – ρεαλιστικό ν’ αλλάξουν τα πράγματα στο Δήμο, στο νησί μας;» Εμείς λέμε, ΝΑΙ και μπορεί και πρέπει να γίνει, μπορούμε ν’ αλλάξουμε την κατάσταση και αυτό ακουμπά και αγγίζει, αν θέλετε, την αγωνία μιας πλατιάς μάζας ανθρώπων που λένε καλά είναι, φτάνει ως εδώ!
Εμείς αυτό μπορούμε να το εγγυηθούμε, αρκεί να δυναμώσει η φωνή μας, να δυναμώσει η Λαϊκή Συσπείρωση, να έχουμε περισσότερους εκλεγμένους και εκλεγμένες που θα διεκδικούν ριζικές αλλαγές για τη δική μας ζωή!
Δείτε όλη τη συνέντευξη εδώ: https://www.syrostoday.gr/News/153362-Nikos-Kailis-H-Laiki-Syspeirosi-mporei-na-eggyithei-tin-allagi-pros-ofelos-tis-koinonias.aspx
Commenti