top of page
  • Writer's pictureΛαϊκή Συσπείρωση Σύρου

Μπορεί να γίνει αλλιώς; Ανακοίνωση για τα θέματα των προσλήψεων στο Δήμο





Την προηγούμενη Δευτέρα 21/8 , στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων.


Η υποστελέχωση των υπηρεσιών του δήμου «χτυπάει κόκκινο» και η Λαϊκή Συσπείρωση πολλάκις την έχει χαρακτηρίσει ως μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του Δήμου.

Η πρόταση για 12 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (εάν την αποδεχτεί η κυβέρνηση) είναι σταγόνα στον ωκεανό, καθώς σύμφωνα με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας τα κενά σε προσωπικό αυτή τη στιγμή είναι 92 άτομα, ενώ λόγω της αιώνιας κωλυσιεργίας των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, εκκρεμούν 22 προσλήψεις από το 2020. Μέσα σε μια δεκαετία έχουν αποχωρήσει 93 εργαζόμενοι, ενώ οι προσλήψεις το αντίστοιχο χρονικό διάστημα φτάνουν μόλις τις 43…


Την ίδια στιγμή προκρίνεται σταθερά η λύση των ελαστικών – εποχικών εργαζομένων, ένα ακόμα χτύπημα στις ήδη διαλυμένες, εργασιακές σχέσεις. Οι εκάστοτε δημοτικές αρχές του νησιού, παίζουν διαχρονικά ενεργό ρόλο στο ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων με τα διάφορα 8μηνα, 6μηνα, 2μηνα κ.α τα οποία προκηρύσσουν, συνεχίζοντας την ομηρία δεκάδων εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες ανάγκες του δήμου.


Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε ΠΑΡΩΝ στην εισήγηση για πρόσληψη 41 σχολικών καθαριστών/ριών (30 πλήρους και 11 μερικής απασχόλησης), 1 βρεφονηπιοκόμου και 2 διοικητικών υπαλλήλων, αιτιολογώντας πως προφανώς οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να προσληφθούν, αλλά από την άλλη πρόκειται για θέσεις που καλύπτουν διαρκείς ανάγκες του δήμου και δεν γίνεται να αποδεχόμαστε την ομηρία των εργαζόμενων, πόσο μάλλον των 11 καθαριστών/ρίων μερικής απασχόλησης θα παίρνουν μισθό χαρτζιλίκι. Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής ήταν πως «αν ψηφίσουμε όλοι ΠΑΡΩΝ, τότε δεν θα έχουμε καθαριότητα στα σχολεία», αναγνωρίζοντας μεν το πρόβλημα, αλλά θέλοντας παράλληλα να δείξει πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος.


Υπάρχει όμως;


Εκεί που «ανθίζουν τα γαρύφαλλα» υπάρχει!

Εμείς διαχρονικά παλεύουμε για πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό συνδέοντας το ζήτημα της υποστελέχωσης του Δήμου, με την ολοένα και μειούμενη κρατική χρηματοδότηση, βάζουμε αιτήματα διεκδίκησης απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές του κεντρικού κράτους. Αιτήματα που δεν πατάνε στον αέρα, δεν είναι ευχολόγια, όπως προσπαθούν να τα παρουσιάσουν. Στην Πάτρα, που η Λαϊκή Συσπείρωση βρίσκεται στο τιμόνι του δήμου, κάθε χρόνο, για την πρόσληψη σχολικών καθαριστριών με πλήρες ωράριο εργασίας καταβάλλεται από ίδιους πόρους του δήμου το ποσό των 450-500.000 ευρώ, απαιτώντας από την εκάστοτε κυβέρνηση την πλήρη κρατική χρηματοδότηση της καθαριότητας των σχολικών συγκροτημάτων και των αναγκών των σχολικών καθαριστριών, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να καλύπτονται επαρκώς όλες οι ανάγκες, γιατί τα παιδιά και οι εργαζόμενοι δεν είναι κόστος.


Για αυτό και είναι κρίσιμο στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές η Λαϊκή Συσπείρωση να είναι ακόμα πιο δυνατή, να εκλέξει περισσότερους αγωνιστές δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους, για να παλέψουμε από ακόμα καλύτερες θέσεις για την κάλυψη των δικών μας αναγκών, της ζωή και της καθημερινότητας μας!

6 views0 comments

Comments


bottom of page