top of page
  • Writer's pictureΛαϊκή Συσπείρωση Σύρου

Ελένη Συλιβάνη: "Το με ποιου τις ανάγκες είναι κριτήριο ψήφου!"


eleni silivani


Λίγες μέρες απομένουν μέχρι την Κυριακή 8 Οκτώβρη, μέρα που σε επίπεδο Τοπικής Διοίκησης θα κριθεί το αν με πολύ πιο δυνατή Λαϊκή Συσπείρωση σε Δήμους και Περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα θα βγει πιο δυνατός ο ίδιος ο λαός.


Μιλάμε στοχευμένα για Τοπική Διοίκηση και όχι “Αυτοδιοίκηση”, γιατί για εμάς είναι καθαρό ότι περισσότερο από ποτέ οι Δήμοι και οι Περιφέρειες αναλαμβάνουν να εφαρμόζουν σε τοπικό επίπεδο την κυβερνητική και ευρωενωσιακή πολιτική, να λειτουργούν δηλαδή ως το “μακρύ χέρι” του κράτους, και μάλιστα ενός κράτους που σε κάθε περίσταση αποδεικνύεται βαθιά εχθρικό απέναντι στο λαό.


Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι, από την πλευρά των άλλων συνδυασμών, η συζήτηση σε σχέση με τις Περιφερειακές εκλογές εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από σιωπή για τα ζητήματα που αφορούν άμεσα την καθημερινότητα της πλατιάς πλειοψηφίας των νησιωτών. Και μάλιστα όταν–αντίθετα από την υποτιθέμενη, ξεδιάντροπα διαφημιζόμενη, “κομματική ανεξαρτησία” (!) των συνδυασμών που διεκδικούν την ψήφο των Συριανών για το Δήμο–στις Περιφερειακές εκλογές η Λαϊκή Συσπείρωση έχει απέναντί της συνδυασμούς με πεντακάθαρες επίσημες στηρίξεις από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα, όλα τους κόμματα που έχουν κριθεί και ως κυβερνήσεις.


Η σιωπή τους συμφέρει, οι νησιώτες όμως έχουν την ίδια τους την πείρα για να διαμορφώσουν κριτήριο ψήφου. Είναι ή δεν είναι ζήτημα που πρέπει να απασχολεί τη συζήτηση για τις Περιφερειακές εκλογές η πολυήμερη πυρκαγιά που έκανε στάχτη πάνω από 150.000 στρέμματα δάσους στη Ρόδο; Ο θάνατος γυναίκας στην Κω μέσα σε καρότσα φορτηγού επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο; Οι εργασιακές συνθήκες γαλέρας στον τουρισμό και τον επισιτισμό σε όλα τα νησιά του λεγόμενου “τουριστικού θαύματος”; Προκαλούν όταν κρύβονται πίσω από τις “αναρμοδιότητες” της Περιφέρειας για τα προβλήματα που αφορούν τους νησιώτες και τις ανάγκες τους, ενώ ταυτόχρονα με πάσα ευκολία “ανακαλύπτουν” αρμοδιότητες όταν πρόκειται να στηρίξουν τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα των μεγάλων τουριστικών, εφοπλιστικών και άλλων ομίλων.


Για παράδειγμα, αντί να διεκδικούν να υπάρχουν με ευθύνη του κράτους επαρκείς, φθηνές και ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες για όλους τους νησιώτες, ζητούν επιδοτήσεις για τους εφοπλιστές (άλλη μια ανακάλυψη αρμοδιότητας της Περιφέρειας), οι οποίοι παρά τα εκατομμύρια των επιδοτήσεων που λαμβάνουν κάθε χρόνο, δε διστάζουν να αφήνουν τους νησιώτες χωρίς επαρκείς και ασφαλείς συγκοινωνίες όταν δεν τους συμφέρει. Αντίστοιχα, δεν πρέπει να περάσουν στα ψιλά γράμματα οι ιδιωτικοποιήσεις στη διαχείριση των απορριμμάτων στα νησιά, που έχουν εκτοξεύσει τα κόστη μόνο και μόνο για να θησαυρίζει το ιδιωτικό κεφάλαιο.


Η αντιπαράθεση για το ποιος είναι ο καλύτερος τεχνοκράτης, ποιος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει τα περισσότερα χρηματοδοτικά προγράμματα ή ποιος έχει την καλύτερη ατζέντα τουριστικής ανάπτυξης είναι κούφια και μακριά από τις ανάγκες και την καθημερινότητα των νησιωτών. Το κρίσιμο ζήτημα είναι οι προτεραιότητες που βάζει ο καθένας από αυτούς που διεκδικούν την ψήφο των νησιωτών στις τοπικές εκλογές, ο προσανατολισμός των έργων που θα ζητήσει να υλοποιηθούν ή/και χρηματοδοτηθούν, με άλλα λόγια ποιου τις ανάγκες θα υπηρετούν τα διάφορα έργα.


Η Λαϊκή Συσπείρωση δεν έχει καμία δέσμευση και πρόθεση να υπηρετήσει την κερδοφορία και τους ανταγωνισμούς των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, η μόνη της δέσμευση είναι απέναντι στα συμφέροντα των κατοίκων των νησιών. Με διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης για έργα πρόληψης ενάντια στις φυσικές καταστροφές, με πρωτοβουλίες ενάντια στην ακρίβεια, για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, για την προστασία του περιβάλλοντος, για υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού και ελεύθερων χώρων, ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές.


Όλα τα παραπάνω είναι κριτήριο ψήφου! Το με ποιου τις ανάγκες είναι κριτήριο ψήφου!


Ο λαός των νησιών γνωρίζει πολύ καλά τη Λαϊκή Συσπείρωση και τους ανθρώπους που πλαισιώνουν τα ψηφοδέλτιά της. Οι εκλεγμένοι δημοτικοί και περιφερειακοί μας σύμβουλοι είναι η φωνή της μαχητικής διεκδίκησης, η φωνή που υπερασπίζεται τα συμφέροντα και τις ανάγκες των νησιωτών μέσα και έξω από τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια. Έχουμε συναντηθεί σε όλους τους αγώνες για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη ζωή μας και το μόνο βέβαιο είναι ότι εκεί θα συνεχίσουμε να συναντιόμαστε.


Την Κυριακή να δυναμώσει η λαϊκή αντίσταση και διεκδίκηση, να δυναμώσει η Λαϊκή Συσπείρωση, με περισσότερους εκλεγμένους, για να έρθουν τα πάνω κάτω σε Δήμο και Περιφέρεια!


Ελένη Συλιβάνη

Απόφοιτη του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου

Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης "Αγγλικές Σπουδές: Λογοτεχνία και Πολιτισμός" του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ


Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση





9 views0 comments

Comments


bottom of page