top of page
  • Writer's pictureΛαϊκή Συσπείρωση Σύρου

Το ζήτημα της στέγης και των μακροχρόνιων μισθώσεων στη Σύρο

Σε ανακοίνωση για το φλέγον ζήτημα του στεγαστικού προχώρησε η Λαϊκή Συσπείρωση στη χθεσινή (21/08) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή την δημόσια έκκληση του προέδρου του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές κατά την αναζήτηση στέγης προς ενοικίαση. Έκκληση η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει, για μία ακόμη φορά, μια κατάσταση που επανειλημμένα έχει έρθει στη δημοσιότητα και που λίγο – πολύ όλοι γνωρίζουμε, ότι δηλαδή είναι πλέον δύσκολο κάποιος-α να βρει σπίτι για μακροχρόνια μίσθωση και με οικονομικά βιώσιμο νοίκι.


Με την ανακοίνωση μας δεν σκοπεύουμε να εξαντλήσουμε το θέμα, το οποίο φυσικά και επεκτείνεται στις κεντρικές κυβερνητικές πολιτικές όσον αφορά το χαρακτήρα του προωθούμενου αναπτυξιακού μοντέλου, την κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας κλπ., αλλά αναδεικνύουμε το τμήμα του προβλήματος που αφορά την πολιτική της Δημοτικής Αρχής. Το κατά πόσο, δηλαδή, ο Δήμος συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος ή στη διόγκωση του, καθώς πρόσφατα σε ηλεκτρονικά δημοσιεύματα έγινε λόγος για εκμετάλλευση δημοτικής κατοικίας από ιδιώτη με βραχυχρόνια μίσθωση – airbnb.


Στις 01/08 η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε γραπτή ερώτηση στη Δημοτική Αρχή για το θέμα. Η απάντηση που λάβαμε ήταν πως όλη η διαδικασία έγινε νομότυπα, με την δυνατότητα υπεκμίσθωσης να προβλέπεται στους όρους της δημοπρασίας. Πέραν όμως από το νομότυπο ή μη της διαδικασίας, η ηθική διάσταση του ζητήματος έχει πολιτική βαρύτητα καθώς ακόμα και αυτές οι λίγες δημοτικές κατοικίες θα πρέπει να αξιοποιηθούν για να δώσουν έστω και μια μικρή ανακούφιση στο φλέγον στεγαστικό πρόβλημα του νησιού και να μην γίνεται το χαμηλό, αντικειμενικά, ενοίκιο τους πηγή επιχειρηματικής εκμετάλλευσης, σε βάρος όσων έχουν πρόβλημα εύρεσης στέγης προς ενοικίαση.

Σε αυτή τη βάση, απαιτούμε οι όροι δημοπρασίας και μίσθωσης των δημοτικών κατοικιών να απαγορεύουν ρητά και κατηγορηματικά την επιχειρηματική αξιοποίηση τους – υπεκμίσθωση, με δικαίωμα καταγγελίας της μισθωτικής σχέσης από τον εκμισθωτή και να επιτρέπουν αποκλειστικά και μόνο τη χρήση τους ως κατοικία.





3 views0 comments

Comments


bottom of page