top of page
  • Writer's pictureΛαϊκή Συσπείρωση Σύρου

Σχόλιο για τον απαράδεκτο «Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων»




Πολλά ερωτηματικά προκαλούνται από την υπό στοιχεία ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019/19-05-2023 κοινή απόφαση Υπουργών της Κυβέρνησης (KYA). 

Με αυτή την ΚΥΑ αποθεώνεται το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης», μεταφέροντας στους ιδιοκτήτες κατοικιών και ιδιοκτησιών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος, δασικές εκτάσεις και άλση, την ευθύνη της προστασίας των σπιτιών τους σε περίπτωση πυρκαγιάς.


Η πρόβλεψη αυτή, αν και ασαφής, περιλαμβάνει εκατοντάδες ιδιοκτησίες και στο νησί μας.

Βάσει των προβλέψεων, οι ιδιοκτήτες υποχρεώνονται στην έκδοση, με δικά τους έξοδα, «Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα» το οποίο έπρεπε να ολοκληρωθεί στις 31 Μάρτη, μέσα σε 15 μέρες (!) από την έκδοση της εγκυκλίου εκ των οποίων μόνο οι 8 ήταν εργάσιμες (!) και στη συνέχεια να υποβληθεί Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας από τους ιδιοκτήτες μέχρι τις 30 Απρίλη.


Έτσι, το κράτος μεταφέρει όλη την ευθύνη στους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Η κυβέρνηση προσπαθεί  να «βγάλει από πάνω της» την πολιτική ευθύνη για πιθανές νέες καταστροφές, σφυρίζοντας αδιάφορα για τις κρατικές ευθύνες. 


Την ίδια στιγμή, οι ήδη υποστελεχωμένοι δήμοι καλούνται "…να καταχωρίζουν σε ειδικό μητρώο τα εν λόγω σπίτια, να συγκροτήσουν τριμελείς επιτροπές, να μεριμνήσουν….. για την έγκαιρη εκπόνηση Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης…". Φορτώνονται δηλαδή με επιπλέον αρμοδιότητες, τη στιγμή που οι ενισχύσεις των δήμων σε κρατική χρηματοδότηση και προσωπικό συνεχώς μειώνονται.


Η Δημοτική Αρχή πρέπει να πάρει θέση απέναντι σε αυτή την απαράδεκτη πολιτική που πετάει το μπαλάκι της πυροπροστασίας στους δημότες, κατά την προσφιλή πολιτική της «ατομικής ευθύνης» και του «πάμε κι όπου βγει», κλείνοντας ταυτόχρονα το μάτι στις ασφαλιστικές εταιρίες.


Η Λαϊκή Συσπείρωση,  καλεί τους δημότες να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της ζωής της λαϊκής περιουσίας και των δασών στα δικά τους χεριά και να διεκδικήσουν:

  • Την απόσυρση της απαράδεκτης ΚΥΑ που ξεπλένει την κρατική ευθύνη.

  • Καμία μετακύλιση κόστους στις πλάτες των δημοτών.

  • Ουσιαστικά μέτρα πυροπροστασίας.

  • Ικανές υπηρεσίες στελεχωμένες με αποτελεσματικά μέσα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης.

238 views0 comments

Comments


bottom of page