top of page
  • Writer's pictureΛαϊκή Συσπείρωση Σύρου

Τοποθέτηση για τις προτεινόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις


κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ερμούπολη

Τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις προτεινόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τμημάτων της οδού μονής κατεύθυνσης Στ. Πρωίου στην Ερμούπολη.


Έχουμε σοβαρούς προβληματισμούς στο πως έρχεται το θέμα της πεζοδρόμησης τμήματος της Στ. Πρωίου στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου. Μιλάμε στη βάση δύο βασικών δεδομένων:

· Έχουμε μια πόλη που οικοδομήθηκε 200 χρόνια πριν με πολύ διαφορετικούς κυκλοφοριακούς όρους από αυτούς που υπάρχουν σήμερα.

· Κάθε θερινή περίοδο, με πολλούς επισκέπτες στο νησί, έχει ως αποτέλεσμα οι υποδομές του να πιέζονται στα όρια τους.


Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα δεν είμαστε αντίθετοι στις πεζοδρομήσεις, τουναντίον διεκδικούμε ευρείες πεζοδρομήσεις του κέντρου της πόλης οι οποίες όμως θα βασίζονται σε έναν συνολικό σχεδιασμό για την πόλη, βάση επικαιροποιημένης μελέτης και όχι στη λογική της βουλησιαρχίας.

Υπάρχουν λύσεις που θα ευχαριστούν όλους; Όχι, το ζήτημα όμως είναι τα όποια μέτρα να «πατάνε» σε επιστημονικά κριτήρια με προοπτική να καλύψουν τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας κυρίως των κατοίκων και σε δεύτερο χρόνο και των επισκεπτών.

Εδώ όμως, αντί για αυτό, μιλάμε για μπαλώματα και θα πρέπει να μαθαίνουμε από την εμπειρία και να μην επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη. Σκεφτείτε αν ήταν επιτυχημένα τα προηγούμενα μέτρα πεζοδρόμησης; Αν ναι, γιατί δεν καθιερώθηκαν; Γιατί δεν ισχύουν σήμερα; Ακριβώς γιατί απέτυχαν!

Το να παίρνουμε ένα αποσπασματικό μέτρο για μια περιοχή και να μεταφέρουμε το πρόβλημα σε μία άλλη και τούμπαλιν δεν είναι σοβαρό. Θυμίζει καρτούν, που βρίσκεται κάποιος σε μία βάρκα που μπάζει νερά και βάζει χέρια και πόδια για να τις βουλώσει τις τρύπες. Το θέμα είναι πως θα αλλάξουμε βάρκα αφού αργά ή γρήγορα θα βουλιάξει.

Επιπλέον θεωρούμε πως δεν είναι δόκιμο η μέριμνα της τήρησης των κυκλοφοριακών μέτρων να γίνεται από τον εμπορικό σύλλογο. Το ζήτημα ότι δεν γίνεται αναφορά στην αναγκαία σηματοδότηση, που θα πρέπει να υπάρξει, ώστε να ενημερώνονται οι οδηγοί για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και να αποφευχθεί το κυκλοφοριακό κομφούζιο. Αυτές και άλλες ελλείψεις δείχνουν την προχειρότητα του θέματος.

Συνεπώς και καταλήγοντας, επαναλαμβάνουμε πως η όποια λύση δεν μπορεί να είναι αποσπασματική και να βασίζεται στη λογική “ trial- error”, δηλαδή δοκιμής- σφάλματος, αλλά στη βάση μιας επιστημονικής τεκμηριωμένης κυκλοφοριακής μελέτης για το σύνολο του αστικού ιστού της Ερμούπολης. Για αυτό το λόγο, καθώς θεωρούμε πως το θέμα έρχεται με πολύ λάθος σκεπτικό, θα είμαστε αρνητικοί.

1 view0 comments

Comments


bottom of page