top of page
  • Writer's pictureΛαϊκή Συσπείρωση Σύρου

Οι τοποθετήσεις του εκλεγμένου της Λαϊκής Συσπείρωσης στη ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28/ 03




Την Πέμπτη 28/03 πραγματοποιήθηκε έκτακτη Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, με 2 θέματα ημερησίας διάταξης


Θέμα 1ο : Λήψη απόφασης για την διεκδίκηση από τους Δήμους και την απόδοση σε αυτούς του Τέλους Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση (άρθρο 30 του ν. 5073/2023).

Στο συγκεκριμένο θέμα η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε ΥΠΕΡ, με τον εκλεγμένο εκπρόσωπο της να επισημαίνει πως, «Συμφωνούμε στην απόδοση του τέλους ανθεκτικότητας στην Τοπική Διοίκηση και μάλιστα στο 100%, στο πλαίσιο της διεκδίκησης του συνόλου της αναγκαίας κρατικής χρηματοδότησης ώστε να μπορούν οι Δήμοι να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών τους.

Τα επιπλέον έσοδα από το εν λόγω τέλος μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν για την υλοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομής και πολιτικής προστασίας που λείπουν από τα νησιά μας.

Με δεδομένο πως οι δήμοι μας στερούνται του απαιτούμενου προσωπικού, με τους μικρούς νησιωτικούς να μην έχουν τεχνικές υπηρεσίες και να στηρίζονται στην εκάστοτε Περιφερειακή Αρχή για την μελέτη και υλοποίηση αναγκαίων έργων, θεωρούμε πως ένα μέρος του τέλους ανθεκτικότητας θα μπορούσε να αποδοθεί και στην Περιφέρεια για την στήριξη των δήμων αυτών.»


Θέμα 2ο : Λήψη απόφασης για άσκηση αίτησης ακύρωσης κατά των διατάξεων του Ν. 5092/2024 ΦΕΚ Α΄33/4-3-2024) «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις».

Και σε αυτό το θέμα η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε ΥΠΕΡ, με την επισήμανση πως: «Είμαστε  θετικοί επί της αρχής, στο αίτημα της επαναφοράς της διαχείρισης των παραλιών και του αιγιαλού στους δήμους και της ακύρωσης όχι μόνο των συγκεκριμένων διατάξεων  του Ν. 5092/2024, αλλά και των συνολικότερων διατάξεων του που διευρύνουν την επιχειρηματική   εκμετάλλευση   των παραλιών, που   διευκολύνει   και   επιταχύνει   τη   συγκέντρωση   χρήσης   της   παραλίας   σε   μεγάλους ομίλους και ταυτόχρονα περιορίζει το δικαίωμα του λαού στην αναψυχή, την άθληση, την ξεκούραση, εξαφανίζοντας οποιονδήποτε χαρακτήρα των παραλιών ως κοινόχρηστο αγαθό.»


29/03/2024

77 views0 comments

Comments


bottom of page