top of page
  • Writer's pictureΛαϊκή Συσπείρωση Σύρου

Σαν τον κλέφτη




Σαν τον κλέφτη, με κατεπείγουσα συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής και μάλιστα την ημέρα της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας της Πρωτομαγιάς, προχώρησε η Δημοτική Αρχή στην έγκριση δαπάνης μίσθωσης μηχανοκίνητου οχήματος καθαρισμού των ακτών.


Πρόκειται για μια ξεκάθαρα παράνομη κίνηση για την οποία η Λαϊκή Συσπείρωση είχε προειδοποιήσει ήδη από τις 20-01-2024, καθώς σε ερώτηση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο και με αφορμή την είσοδο οχημάτων στις παραλίες για την απομάκρυνση των ομπρελών, είχαμε προκαλέσει τη Δημοτική Αρχή να μας απαντήσει αν «προτίθεται να προχωρήσει στον καθαρισμό των παραλιών με τη μίσθωση και χρήση οχήματος, που είναι παράνομη ή αν θα χρησιμοποιηθούν τα χειροκίνητα μηχανήματα καθαρισμού που διαθέτει ο Δήμος;».


Σημειώνουμε για μια ακόμη φορά πως ο νόμος αναφορικά με το θέμα είναι σαφής και ρητός.

Σύμφωνα λοιπόν με το αρ. 14, παρ.4α, του  Ν. 3937/2011 (ΦΕΚ Α 60/31.3.2011), «Δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως ενδεικτικά, μόνιμες ή εποχικές λίμνες και τέλματα και οι ακτές τους, ο αιγιαλός, οι αμμοθίνες, ποτάμια, ρέματα και ρυάκια, δάση, λιβάδια, βοσκότοποι, οι οικότοποι προτεραιότητας του παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, καθώς και σε μονοπάτια που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές». Επιπλέον, σύμφωνα με το αρ. 12 του  ΦΕΚ 1636 Β΄/12-05-2017, «απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση που αλλοιώνει τη φυσική μορφολογία και τα βιοτικά στοιχεία των χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών καθώς και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα αυτών».


Σε αυτή τη βάση καταγγείλαμε, για μια ακόμη φορά, το παράνομο της ενέργειας στην οποία προτίθεται να προβεί η Δημοτική Αρχή.

Στην συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, επισημάναμε εκτός των παραπάνω την έλλειψη εγγράφου της αρμόδιας Υπηρεσίας που να ζητά τη μίσθωση του οχήματος, αλλά και την έλλειψη γνωμοδότησης του Νομικού Συμβούλου για τη νομιμότητα του ζητήματος και ανέδειξε τις ποινικές ευθύνες όσων θα συναινέσουν στη λήψη της απόφασης και στην υλοποίηση της.

Στο ερώτημα μας γιατί δεν χρησιμοποιεί ο Δήμος το χειροκίνητο μηχάνημα που διαθέτει, χωρίς να προβεί σε επιπλέον έξοδα, δεν υπήρξε σαφής απάντηση. Αντίθετα, η Δημοτική Αρχή ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της πράξης της, λέγοντας πως αυτή είναι η πολιτική βούληση της, ανεξαρτήτως συνεπειών, θεωρώντας πως η ενέργεια αυτή είναι σύννομη...

Η Λαϊκή Συσπείρωση, καλεί τους κατοίκους και τους δημότες να μην μείνουν θεατές της καταστροφής των ακτών προς όφελος μιας χούφτας επιχειρηματιών, να μην μείνει απαθής στην εντεινόμενη επιχειρηματική εκμετάλλευση παραλιών - αιγιαλού και του περιορισμού των ελεύθερων χώρων.

Για εμάς, ο αιγιαλός και οι παραλίες, οι δημόσιοι χώροι γενικότερα, είναι κοινωνικά αγαθά και σε αυτή τη βάση, η Λαϊκή Συσπείρωση, όλο το προηγούμενο διάστημα υποστηρίζει και διεκδικεί σταθερά την απρόσκοπτη πρόσβαση στις παραλίες και σε όλους τους δημόσιους χώρους, με σύγχρονες, ασφαλείς δημόσιες και δωρεάν υποδομές αθλητισμού και αναψυχής, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων:

- Να εξασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση του λαού σε όλες τις παραλίες  με ασφάλεια και παρουσία ναυαγοσωστών καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας


- Καθαρισμό και περιποίηση όλων των παραλιών και θαλασσών και παροχή δωρεάν υποδομών, εξοπλισμού - ομπρέλες και σκίαση, ξαπλώστρες, ντους, αποδυτήρια - και υπηρεσιών , με ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης και της κεντρικής εξουσίας.

Commentaires


bottom of page