top of page
  • Writer's pictureΛαϊκή Συσπείρωση Σύρου

Τα θέματα που έθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση ως ερωτήσεις προς την Δημοτική Αρχή στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 13/08/2024


1)   Για τα φωτοβολταϊκά πάρκα στο νησί.

Επανερχόμαστε στο θέμα της αδειοδότησης και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων στο νησί μας, για τους εξής λόγους:

Α) γιατί προφανώς πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που επιδρά αρνητικά σε τοπικό επίπεδο στο περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού σε συνδυασμό με γενικότερες εξελίξεις και πολιτικές κατευθύνσεις που αφορούν το ζήτημα της ενέργειας και της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης» που πληρώνει χρυσάφι ο λαός μας.

Β) γιατί πρόκειται για ένα φαινόμενο που εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς στο νησί καθώς ήδη από την προηγούμενη συνεδρίαση, έχουν κατατεθεί τουλάχιστον άλλες 10 νέες αιτήσεις αδειοδότησης, τη στιγμή που η Σύρος φιγουράρει στην πρώτη θέση των αιτήσεων ένταξης σε προγράμματα χρηματοδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων.

Με αυτά τα δεδομένα και σε συνέχεια της συζήτησης που ήδη έχει γίνει σε επίπεδο ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και της ενημέρωσης που έγινε από την Δημοτική Αρχή στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου, ζητούμε ενημέρωση για τα εξής:

  • Είχατε δηλώσει πως θα δοθεί εντολή στην πολεοδομία να προχωρήσει σε ελέγχους των αδειών. Ποια είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών;

  • Τι ενέργειες έχουν γίνει για την άσκηση πίεσης σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, ώστε να υπάρξει άμεσα νομοθετική παρέμβαση η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου και θα επαναφέρει την υποχρέωση περιβαλλοντικής αδειοδότησης για εγκαταστάσεις ισχύος έως 1MW.

Στην απάντηση της η Δημοτική Αρχή, δια στόματος δημάρχου, ανέφερε πως έχει ήδη σταλεί επιστολή προς τον πρωθυπουργό. Αναφορικά με τους ελέγχους που διενέργησε η πολεοδομία, αυτοί αφορούσαν μόνο τις άδειες μικρής κλίμακας, οι οποίες έχουν ελεγχθεί σχεδόν στο σύνολο τους, με αποτέλεσμα να ανασταλούν οι εργασίες 20 εγκαταστάσεων. Σημειώθηκε βέβαια, πως οι αναστολές αυτές είναι προσωρινές μέχρι να θεραπευτούν οι παρατυπίες και πως μετά οι εργασίες θα συνεχίσουν κανονικά. Επιπλέον, ο κ. δήμαρχος ανέφερε πως έχουν διαπιστωθεί και κατατμήσεις έργων ώστε να εξαιρεθούν από την διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Σε αυτή τη βάση, επισημάνθηκε, από την Λαϊκή Συσπείρωση πως χρειάζεται άμεση πίεση και παρέμβαση προς την κυβέρνηση, εντός και εκτός ΔΣ, για αλλαγές στην νομοθεσία στη βάση και της απόφασης της ΠΕΔ και του τοπικού παραρτήματος της.


2)   Για τις καταγγελίες περί παράνομων παραχωρήσεων χρήσης αιγιαλού.

Έχοντας λάβει την πρόσφατη «αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για τις παραβιάσεις που σχετίζονται με τις παραχωρήσεις των χώρων για ομπρέλες και ξαπλώστρες στη Σύρο», στην οποία προχώρησε το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, η οποία κοινοποιήθηκε και στην Δημοτική Αρχή, προβληματιστήκαμε καθώς, εκτός των άλλων, καταγγέλλεται δημοσίως πως σε ορισμένες περιπτώσεις ο Δήμος προχώρησε σε συμβάσεις μίσθωσης χώρων τους οποίους δεν είχε τη νομική δυνατότητα να κάνει. Γνωρίζοντας πως οι παραχωρήσεις αυτές έγιναν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, εμείς θέλουμε να γνωρίζουμε αν το θέμα αυτό απασχολεί την νυν Δημοτική Αρχή και αν έχει προχωρήσει, μετά τα όσα καταγγέλθηκαν, στον έλεγχο των συμβάσεων αυτών.

Επί της ουσίας το ερώτημα δεν απαντήθηκε.


3)   Για τις καταγγελίες που δεχόμαστε από πολίτες αναφορικά με την παράνομη κατάληψη δημόσιου χώρου από τραπεζοκαθίσματα.

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε αποδέκτες καταγγελιών συνδημοτών μας για εμφανώς παράνομες καταλήψεις δημόσιου χώρου από τραπεζοκαθίσματα που συνήθως αφορούν την κατάληψη όλου του πλάτους του πεζοδρομίου ή/και την κατάληψη μέρους του οδοστρώματος. Το εν λόγω θέμα, το  θέσαμε σαν παράταξη και στην συνεδρίαση της Τοπικής Κοινότητας Ερμούπολης και το ρωτάμε και τη Δημοτική Αρχή σήμερα, αν έχει προχωρήσει στους απαιτούμενους ελέγχους, ώστε:

Α) να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των διερχόμενων πεζών που αναγκάζονται να κατέβουν στο οδόστρωμα του δρόμου.

Β) να μην δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο η προσβασιμότητα των εμποδιζόμενων ατόμων στον δημόσιο χώρο.

Γ) να προστατευτεί η πλειοψηφία των επαγγελματιών που λειτουργούν σύννομα.

Στην απάντηση του ο αντιδήμαρχος οικονομικών, ανέφερε πως προ ενός μηνός, περίπου, εντοπίστηκαν όσες επιχειρήσεις είχαν προχωρήσει σε καταλήψεις δημόσιου χώρου χωρίς άδεια και ενοχλήθηκαν από τις υπηρεσίες για την επίσπευση της κατάθεσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών ώστε να λάβουν άδεια. Επιπλέον, την 1η Αυγούστου διενεργήθηκαν έλεγχοι και  επιβλήθηκαν πρόστιμα στις επιχειρήσεις που υπερέβαιναν τον χώρο που τους έχει παραχωρηθεί. 

Comments


bottom of page