top of page
  • Writer's pictureΛαϊκή Συσπείρωση Σύρου

Σχόλιο του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου Ερμούπολης για τις δηλώσεις περί «ακτοπλοϊκού αποκλεισμού και απομόνωσης» με αφορμή την απεργία στις 28.02.24





Είναι τουλάχιστον προκλητικές οι δηλώσεις του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης κ. Αθανασίου, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Λεονταρίτη και του προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Ρούσσου, που με μια φωνή και σε δραματικό τόνο, ανακάλυψαν τον ένοχο για τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό των νησιών μας. Είναι, λένε, οι ναυτεργάτες και οι διεκδικήσεις τους, οι απεργίες μας καταδικάζουν σε απομόνωση!

Είναι κρίμα που η καθημερινότητα δεν συμφωνεί μαζί τους. Τα νησιά μας δεν τα απομονώνουν οι ναυτεργάτες και οι απεργίες τους. Τα νησιά μας τα απομονώνουν οι εφοπλιστές και οι κυβερνήσεις που διαχρονικά εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους, κόντρα στις ανάγκες των νησιωτών. Αυτές οι πολιτικές έχουν δώσει το ελεύθερο στους εφοπλιστές να δρομολογούν 30χρονα και 40χρονα «σαπάκια». Πλοία με συνεχείς βλάβες, ταλαιπωρημένα, που δρομολογούνται μόνο όταν έχουν κέρδος και αποσύρονται όταν δεν έχουν. Τη στιγμή που το ταξίδι Σύρο –Πειραιά, με επιστροφή έχει φτάσει στα 100€,  οι κυβερνήσεις «μπουκώνουν» τους ακτοπλόους εφοπλιστές με επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ για τις «άγονες γραμμές» των Κυκλάδων. Τους στηρίζουν με προνόμια όπως το αφορολόγητο πετρέλαιο και οι εθελοντικές φορολογικές εισφορές, τη στιγμή που ο λαός μας στενάζει από την ενεργειακή ακρίβεια και τη φοροληστεία.

Βέβαια δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο, στην πρόσφατη γενική συνέλευση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου ο μεν Περιφερειάρχης μας ενημέρωνε πως έχουμε σήμερα τις καλύτερες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες όλων των εποχών και ο δε Υφυπουργός Ναυτιλίας, παρουσίαζε ως  μεγάλη κατάκτηση την αύξηση των επιδοτήσεων προς τους ακτοπλόους εφοπλιστές για το 2024.

Τη στιγμή, λοιπόν, που όλη η Ελλάδα βρέθηκε στο πόδι για να τιμήσει τους δολοφονημένους των Τεμπών και να βροντοφωνάξει για μια ακόμη φορά «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», οι εν λόγω κύριοι πήραν ξεκάθαρη θέση υπεράσπισης των κερδών των εφοπλιστών.

9 views0 comments

Comments


bottom of page