top of page
  • Writer's pictureΛαϊκή Συσπείρωση Σύρου

Αυξήσεις εισιτηρίων και ναύλων


afxisis navlon

Εδώ και πολλούς μήνες τα λαϊκά νοικοκυριά ματώνουν για να ανταποκριθούν στους πανάκριβους λογαριασμούς ενέργειας, στις αυξήσεις σε όλα σχεδόν τα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα πανάκριβα καύσιμα για τις μετακινήσεις τους. Η ακρίβεια που μας γονατίζει, δεν έπεσε από τον ουρανό, ούτε ξεκίνησε στις 24 Φλεβάρη με την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στο πλαίσιο του γεωπολιτικού ανταγωνισμού με ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, η οποία και σαφώς επιδείνωσε την κατάσταση. Η ακρίβεια είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής επιλογής των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών και της ΕΕ, για την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος στο πλαίσιο του «πράσινου New Deal», για την δημιουργία νέων πεδίων κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.


Μάλιστα, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι εφοπλιστές αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις εισιτηρίων και ναύλων από τις 15 Ιούνη. Μετά από τις οποίες το οικονομικό (;) εισιτήριο στη γραμμή Σύρο – Πειραιά στοιχίζει από 42,5 έως 65,7€ και το αυτοκίνητο από 87,7 έως 95,5€. Με τις τιμές αυτές μια τετραμελής οικογένεια με αυτοκίνητο, για να πάει και να έρθει από Πειραιά, χρειάζεται ούτε λίγο ούτε πολύ, ένα μισθό. Για τα 30 λεπτά ταξιδιού του δρομολογίου Σύρου-Τήνου, με το συμβατικό πλοίο, θα πληρώνουμε πλέον 10,5€ την οικονομική θέση και 32,5€ (!) το αυτοκίνητο…


Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν πρώτα και κύρια τους κατοίκους των νησιών, επιβαρύνουν και δυσχεραίνουν την καθημερινότητα μας, βάζοντας επιπλέον εμπόδια στο αναφαίρετο δικαίωμα μετακίνησης μας από και προς την ηπειρωτική χώρα, αλλά και μεταξύ των νησιών.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η Δημοτική Αρχή πρέπει να πάρει θέση και σε αυτή τη βάση, η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε ερώτημα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 6 Ιούνη, για το ποιες πρωτοβουλίες πίεσης και διεκδίκησης για την μείωση της τιμής των εισιτηρίων, προτίθεται να πάρει η Δημοτική Αρχή.

Καταρχάς, απάντηση επί της ουσίας, δεν δόθηκε. Έγινε μόνο μια αναφορά σε κάποια δρομολόγια που πρόκειται να σταματήσουν, απαξιώνοντας ουσιαστικά την σοβαρότητα του θέματος και «πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα».

Σε διευκρινιστική ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, η Δημοτική Αρχή, δια στόματος δημάρχου, ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να πάρει καμία πρωτοβουλία διεκδίκησης μείωσης των εισιτηρίων, αναπαράγοντας το αφήγημα των εφοπλιστών για «αυξημένο κόστος καυσίμων».

Καλό το παραμύθι, αλλά δεν έχει δράκο…

· Τα καύσιμα των εφοπλιστών είναι αφορολόγητα.

· Μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας εισέπραξαν 79 εκ. ευρώ.

· Η επιδότηση τους έχει φτάσει στα 138 εκ. ευρώ, το χρόνο.

· Επιπλέον, έχουν να λαμβάνουν 370 εκ. ευρώ για ανανέωση του στόλου τους από τα ΕΣΠΑ και 300 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα «ΝΕΑΡΧΟΣ».

Η θέση της δημοτικής αρχής πρέπει να είναι δίπλα στην αγωνία της καθημερινότητας των κατοίκων, στην διεκδίκηση της κάλυψης των σύγχρονων αναγκών μας.

Σε αυτή τη λογική, η Λαϊκή Συσπείρωση χαιρετίζει την πρωτοβουλία ναυτεργατικών σωματείων, Εργατικών Κέντρων και φορέων των νησιών του Αιγαίου (ανάμεσα τους και σωματεία του νησιού), που ανέλαβαν πρωτοβουλία για την ανάπτυξη πολύμορφης αγωνιστικής δράσης για τη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων προστασίας των νησιωτών.

Είναι αναγκαία σήμερα η πάλη και η διεκδίκηση για:

ü Να μειωθούν τώρα όλα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τα ναύλα (οχημάτων - εμπορευμάτων) κατά 50% χωρίς να δοθούν νέες επιδοτήσεις και προνόμια στους εφοπλιστές

ü Δωρεάν μετακινήσεις για ανέργους, φοιτητές και στρατευμένους, για ΑΜΕΑ, χρονίως πάσχοντες.

ü Μειωμένα εισιτήρια για συνταξιούχους, αναπληρωτές, πολύτεκνους κ.ά.

ü Εξασφάλιση συχνής σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους με πλοία σύγχρονα και ασφαλή, με βελτίωση και διαμόρφωση σύγχρονων λιμενικών εγκαταστάσεων, αποκλειστικά δημόσιων.

Σύρος, 12/06/2022

10 views0 comments

Comments


bottom of page