top of page
8EATRO-APOLLON-2-1.jpg

πολιτισμός

1.png
2.png

Η πρόσβαση στον πολιτισμό, την τέχνη, στο σύνολο της λαϊκής δημιουργίας κι έκφρασης θα πρέπει να είναι ελεύθερη για όλο τον κόσμο.

Ως πότε θα δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα τη συνεχή υποβάθμιση του πολιτισμού λόγω της έλλειψης κρατικής στήριξης και χρηματοδότησης; Πόσο ακόμα θα πρέπει να περιμένουμε για τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σύρου; Είναι κανονικότητα να βλέπουμε τους ιδιωτικούς πολιτιστικούς χώρους και μουσειακού τύπου χώρους, να ανθίζουν στο νησί, τη στιγμή που οι δημοτικοί μουσειακοί χώροι υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού και μέσων; Γίνεται, οι χώροι πολιτισμού και εκδηλώσεων να είναι ελάχιστοι και πολύ πίσω από τις ανάγκες του νησιού; Είναι δικαιολογημένη η απουσία εξειδικευμένων εργαζόμενων που να μπορούν να ξεναγούν ποιοτικά τους επισκέπτες, ακόμα και εκεί όπου προβλέπεται αντίτιμο εισόδου, όπως στο ιστορικό κτίριο του θεάτρου; Για πόσα χρόνια ακόμα θα παραμένουν κλειστά μουσεία, όπως το Σκαγιοποιείο «Ανερούση» και το μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων; Είναι ασφαλές η καθαριότητα των επισκέψιμων μουσείων να πραγματοποιείται μόνο μια φορά την εβδομάδα; Είναι ή δεν είναι αναμενόμενο, συνεπώς, το κλίμα ανησυχίας που έχει δημιουργηθεί στον τόπο κι αφορά το καθεστώς λειτουργίας των σχεδιαζόμενων μουσείων και εκθεσιακών χώρων, όπως για παράδειγμα αυτόν προς τιμήν του Μάνου Ελευθερίου;

Η απάντηση μας είναι πως ήρθε η ώρα να φουντώσει ο αγώνας για μια άλλη πολιτική στον πολιτισμό, να ενισχυθεί μαζικά το μέτωπο ενάντια στην εμπορευματοποίηση του διότι ο πολιτισμός δεν είναι προϊόν προς κατανάλωση αφού οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα φεστιβάλ, οι συναυλίες, οι εκθέσεις, οι θεατρικές και μουσικοχορευτικές παραστάσεις, οι κινηματογραφικές προβολές δεν είναι απαραίτητα μόνο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου αλλά αποτελούν μια διαρκή ανάγκη των κατοίκων του νησιού. Σε αυτό το σκεπτικό, όμως, φαίνεται πως αντιτίθεται η πάγια πολιτική των τελευταίων Δημοτικών Αρχών, η πολιτική δηλαδή που αποσκοπεί στη μείωση του κόστους του δημοτικού πολιτιστικού προγράμματος.

Κόντρα σε αυτή την ιδεοληψία, εμείς θέλουμε να γίνουμε η Δημοτική Αρχή που θα διοχετεύσει περισσότερα κονδύλια στον πολιτισμό, τα οποία όμως δεν θα σπαταληθούν σε αναθέσεις προς ιδιωτικές εταιρείες διοργάνωσης εκδηλώσεων αλλά θα αξιοποιηθούν αποτελεσματικά, ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να στελεχωθούν κι εξοπλισθούν πλήρως. Μόνο έτσι, θα καταστούν απολύτως ικανές να αναλάβουν την αποκλειστική ευθύνη του σχεδιασμού και της υλοποίησης του δημοτικού προγράμματος πολιτισμού, το οποίο θα πρέπει να εμπλουτίζεται κι αναβαθμίζεται διαρκώς με δωρεάν πολιτιστικά δρώμενα. Να δημιουργηθούν με ευθύνη του Δήμου τμήματα καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Μόνο έτσι, τελικά, κάθε μορφή τέχνης θα μπορέσει να μπει στην καθημερινότητα μας και εν δυνάμει να αποτελέσει αντικείμενο ενασχόλησης όλων.

Εκκινώντας λοιπόν από αυτήν ακριβώς τη βάση, θεωρούμε πως πρέπει να:

  1. στηριχθούν άμεσα και ουσιαστικά τα ερασιτεχνικά πολιτιστικά σωματεία, οι ενεργοί σύλλογοι πολιτισμού και οι τοπικές θεατρικές και μουσικές ομάδες, τόσο από οικονομικής, όσο και από άποψης υποδομών.

  2. ενισχυθεί κάθε ερασιτεχνική πολιτιστική δράση, στην οποία οι άνθρωποι είναι ενεργοί πρωταγωνιστές και όχι παθητικοί θεατές – χειροκροτητές, ώστε να καλυφθεί επιτέλους η ανάγκη της νεολαίας και του λαού του νησιού να εκφράζεται και να δημιουργεί ελεύθερα.

  3. συντηρηθεί / ανακατασκευασθεί κάθε αναξιοποίητο δημόσιο κτίριο του νησιού για να μπορέσουν με ασφάλεια να στεγάσουν όλοι οι ανέστιοι, ερασιτεχνικοί, πολιτιστικοί σύλλογοι και οι δράσεις τους.

  4. λειτουργήσει, σαν μόνιμη έκθεση κι όχι σαν εκθεσιακός χώρος, η Δημοτική Πινακοθήκη, να αξιοποιηθούν επιτέλους και να αναδειχτούν πλήρως τα έργα τέχνης που έχει στην κατοχή του ο Δήμος.

  5. έρθουν στο προσκήνιο όλοι οι άγνωστοι ή παραγκωνισμένοι ιστορικοί χώροι του νησιού, όπως είναι για παράδειγμα το πρώην Δημοτικό Παντοπωλείο, δηλαδή το πρώτο εμπορικό κέντρο στη νεότερη Ελλάδα, που σήμερα λειτουργεί ως θερινός κινηματογράφος, η πρώην λέσχη "Ελλάς", τα δύο περίπτερα, ηλικίας άνω των 100 ετών, της πλατείας Μιαούλη, κ.α.

  6. βελτιωθούν όλοι οι υπάρχοντες καθώς και να κατασκευαστούν νέοι δημοτικοί χώροι, σε αρμονία με τον χαρακτήρα του νησιού και της υπαίθρου του, το πολιτιστικό περιβάλλον της Ερμούπολης, με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για να στεγάσουν κάθε είδους συνελεύσεις, εκδηλώσεις και συνέδρια.

  7. διεκδικηθούν άμεσα, από την κεντρική διοίκηση, προσλήψεις μόνιμου, εξειδικευμένου και βοηθητικού (καθαριστές/τριες, συντηρητές/τριες, κ.α.) προσωπικού, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη και ποιοτική λειτουργία όλων των υφιστάμενων και σχεδιαζόμενων μουσείων, πολιτιστικών και εκθεσιακών χώρων του νησιού.

  8. παρέχεται από καταρτισμένους επαγγελματίες, δωρεάν και πλήρως, σε κάθε λαϊκή οικογένεια, η καλλιτεχνική παιδεία μέσω της διενέργειας μαθημάτων μουσικής, τραγουδιού, χορού, εικαστικών, θεάτρου, κινηματογράφου, κτλ., τα οποία θα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του δημοσίου συστήματος εκπαίδευσης.

  9. είχε δημιουργηθεί ένα μουσικό σχολείο στο νησί, πάγια θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης, ήδη από το 2019, με κατασκευή νέων εγκαταστάσεων για τη στέγαση του, πλήρη υλικοτεχνικό εξοπλισμό - εργαστήρια και όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.

  10. ιδρυθεί ένα Δημοτικό Ωδείο, που θα απορροφήσει μόνιμα τόσο τους ντόπιους, όσο και τους δασκάλους της Φιλαρμονικής, οι οποίοι σήμερα βιώνουν την εργασιακή ανασφάλεια, ούτος ώστε κάθε παιδί της τοπικής κοινωνίας να μπορεί να απολαμβάνει τις υπηρεσίες του χωρίς οι γονείς του να αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

  11. αναβαθμιστούν κι αξιοποιηθούν όλοι οι υπάρχοντες δημοτικοί χώροι, όπως είναι η παιδική βιβλιοθήκη, η πινακοθήκη, κ.α., για να μπορούν να στεγάζουν, σε καθημερινή βάση, τις δράσεις και τη λειτουργία εργαστηρίων κάθε μορφής τέχνης, που θα απευθύνονται τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες.

bottom of page