top of page
gipedo-mpasket-pagou.jpg

αθλητισμός

LASYSY αθλητισμός.png

Για εμάς, όμορφη πόλη, όμορφος τόπος είναι αυτός που δεν έχει ανέργους και φτώχεια, δεν έχει νεολαία με αδιέξοδα και «κομμένα φτερά», παιδιά στην εξάρτηση.  Ειδικά για τις νεαρές ηλικίες, το δικαίωμα στη δημιουργική απασχόληση, την ενασχόληση με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό είναι βασικό για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας τους.

Αθλητισμός

Η κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων στο νησί μας είναι δραματική.  Από τη μία, υπάρχουν εγκαταστάσεις «γερασμένες», οι οποίες χρειάζονται άμεση επισκευή ή ολική ανακατασκευή, όπως είναι το γήπεδο της Άνω Σύρου και το στάδιο στα Πευκάκια, που μένουν σχεδόν αναξιοποίητα εδώ και χρόνια με διαχρονική ευθύνη της δημοτικής και περιφερειακής αρχής.  Από την άλλη, η Περιφέρεια «φορτώνει» στον Δήμο καινούργια γήπεδα και εγκαταστάσεις, χωρίς κανέναν, εκ των προτέρων, σχεδιασμό για τη λειτουργία και τη συντήρηση τους, γνωρίζοντας ότι ο Δήμος δε διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό και τους πόρους.

Το αποτέλεσμα είναι να βλέπουμε παιδιά που, μέσα στον χειμώνα, κάνουν προπονήσεις με μπουφάν σε ανοικτά γήπεδα, παιδιά που, ενώ έχουν επιλέξει να ασχοληθούν με τα αγωνίσματα του στίβου, προπονούνται σε γήπεδα ποδοσφαίρου… 

 

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα του αθλητισμού στο νησί μας. Οι διάφορες επικοινωνιακού χαρακτήρα φιέστες με φόντο το δημαρχιακό μέγαρο απέχουν πολύ από την εικόνα που ζούμε καθημερινά.

Όσοι και όσες ασχολούμαστε με τον αθλητισμό γνωρίζουμε πολύ καλά αυτήν την κατάσταση.  Γνωρίζουμε, επίσης, πως ο αθλητισμός ασφυκτιεί οικονομικά και πως το μέλλον του κοινωνικού αυτού δικαιώματος έχει πάρει επικίνδυνη ρότα.  Ξέρουμε ότι έχει μειωθεί η ετήσια κρατική χρηματοδότηση των αθλητικών ομοσπονδιών, ότι η υλική υποστήριξη των ερασιτεχνικών αθλητικών συλλόγων και σωματείων βασίζεται πλέον είτε στους διάφορους «επιχειρηματικούς παράγοντες» και στις κατά καιρούς επιδιώξεις τους, είτε στα «ψίχουλα» που δίνονται περιστασιακά και προέρχονται από τη φορολόγηση των εσόδων των στοιχηματικών εταιρειών, δηλαδή από την αρρώστια του τζογαρίσματος, η οποία τελικά αθωώνεται στα μάτια των παιδιών και των νέων, είτε στους γονείς, οι οποίοι τελικά αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αθληθούν τα παιδιά τους.

Η κατάσταση αυτή είναι το αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, δηλαδή της πολιτικής επιλογής όλων των κυβερνήσεων που, αφενός περιορίζουν τις κοινωνικές παροχές και στον εν λόγω τομέα, και αφετέρου μεταφέρουν αρμοδιότητες, όπως τη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, στις Περιφέρειες και τους Δήμους χωρίς όμως να τους χρηματοδοτούν επαρκώς.  Με αυτόν τον τρόπο, προωθούν την ανταποδοτική λειτουργία της τοπικής διοίκησης, η οποία μοιραία οδηγεί στο να πληρώνουμε ξανά και ξανά για τη χρήση αθλητικών υποδομών που εξαρχής κατασκευάσθηκαν με δικά μας χρήματα.

Η έως τώρα λειτουργία του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης δεν αποτελεί εξαίρεση.  Για παράδειγμα, ο Δήμος μας, όντας σημαντικά υποστελεχωμένος, δεν μπορεί να προσφέρει δωρεάν προγράμματα αθλητισμού για όλο τον λαό με αποτέλεσμα κάθε σχετική δραστηριότητα, που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά και εφήβους, να αποτελεί κατ’ ουσίαν μία αγοραία, επί πληρωμή δράση, που παρέχεται μέσω αθλητικών συλλόγων ή μεμονωμένων επαγγελματιών.

Θα παρακολουθούμε απαθείς την κατάσταση να χειροτερεύει ή θα διεκδικήσουμε δυναμικά όσα μας αξίζουν και μας ανήκουν;

Για εμάς, η πολιτική του Δήμου στον τομέα του αθλητισμού πρέπει να έχει στο επίκεντρο την κάλυψη των αναγκών άθλησης όλων των δημοτών και κατοίκων, ιδιαίτερα των νέων.  Αυτή μας η πεποίθηση όμως έρχεται σε αντίθεση με τα «οράματα» των πρώην και επίδοξων δημάρχων, που έχουν ως κύριο στόχο τους τον θεματικό, αθλητικό τουρισμό κι όχι τον μαζικό, λαϊκό αθλητισμό, για τον οποίον απαιτούνται σύγχρονοι και προσβάσιμοι χώροι άθλησης, που δίνουν σε όλους και όλες τη δυνατότητα να γυμνασθούν αποτελεσματικά και με ασφάλεια.  

Εκκινώντας από αυτή τη βάση λοιπόν, θέλουμε να γίνουμε η δημοτική αρχή που θα προχωρήσει άμεσα τον σχεδιασμό των απαραίτητων εκσυγχρονισμών, επισκευών ή ανακατασκευών των αθλητικών υποδομών του νησιού, που θα ανανεώσει τον αθλητικό εξοπλισμό, όπου απαιτείται.  Συγκεκριμένα, θεωρούμε πως:

  1. είναι απαραίτητη η διεκδίκηση των απαιτούμενων πόρων από την κεντρική διοίκηση ώστε να αναβαθμιστεί και να αξιοποιηθεί τόσο το κολυμβητήριο, όσο και η κλειστή πισίνα στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ, τα οποία, αν και αναγκαία, έχουν πέσει ουσιαστικά σε αχρηστία, παρά το γεγονός ότι: Α) έχουν κοστίσει πολύ ακριβά στον συριανό λαό και Β) όπως προβλέπεται από το αναλυτικό σχολικό πρόγραμμα του αρμόδιου Υπουργείου, η ύπαρξη και λειτουργία χώρων κολύμβησης, ειδικότερα για τα παιδιά, είναι υποχρέωση του κράτους.

  2. η παραχώρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, για προπονήσεις και αγώνες, στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία του νησιού πρέπει να είναι δωρεάν και να γίνεται με μια απλή αίτηση.

  3. το πρόγραμμα «Αθλητισμός για Όλους» πρέπει να αξιοποιείται πλήρως.

  4. οι δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις πρέπει να είναι εξοπλισμένες με όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας της ζωής και υγείας των αθλούμενων, π.χ. με απινιδωτές, και να λειτουργούν κάθε ημέρα της εβδομάδας, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών, αλλά με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό, που να έχει και γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών, καθώς και με εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης που θα παρέχουν υπηρεσίες φύλαξης, καθαριότητας και συντήρησης των αθλητικών εγκαταστάσεων.

  5. οι νέες αθλητικές υποδομές πρέπει να κατασκευάζονται από την κεντρική ή/και τοπική διοίκηση χωρίς Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Απαιτούμε και διεκδικούμε αυτά που μας στερούν, δηλαδή προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επαρκή χρηματοδότηση από τα αρμόδια Υπουργεία, τον κρατικό προϋπολογισμό και την Περιφέρεια, που να καλύπτει όλες τις λαϊκές ανάγκες για αθλητισμό, τέχνη και πολιτισμό.

bottom of page