top of page
anapiria-anapiriko-karotsaki.jpg

προσβασιμότητα

1.png
2.png

Ο δημόσιος χώρος του νησιού πρέπει να γίνει πραγματικά προσβάσιμος κι ανοικτός προς όλες κι όλους. Θεωρούμε πως ο αγώνας για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των δημοτών, κατοίκων κι επισκεπτών του νησιού πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαμβάνει το ζήτημα της προσβασιμότητας. Κατά την άποψη μας, πρόκειται για ένα θέμα που ουσιαστικά αφορά, ίσως με διαφορετική βαρύτητα, όλους τους ανθρώπους αφού οι μετακινήσεις μας είναι σπάνια εύκολες και ασφαλείς ενώ πολλές φορές μας επιβάλλονται εμμέσως ή αμέσως αποκλεισμοί από διάφορες καθημερινές δραστηριότητες.

 

Η προσβασιμότητα λοιπόν είναι αναγκαιότητα και πρέπει να αντιμετωπίζεται συνολικά, κι όχι αποσπασματικά, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση από το να κάνεις μια προωθητική δράση ευαισθητοποίησης μέχρι να εξασφαλίσεις ότι ένα άτομο με αναπηρία θα μπορεί κάθε μέρα να πηγαίνει με ασφάλεια, άνεση κι ευκολία στην εργασία του, στο σούπερ μάρκετ, στο θέατρο κι αλλού.

Οι προτεραιότητές μας:

  • Υλοποίηση έργων και δράσεων, όχι αποσπασματικά αλλά, με γνώμονα τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και ενιαίου δικτύου υποδομών βελτίωσης της προσβασιμότητας, όπως είναι οι ράμπες, οι οδεύσεις τυφλών, οι κουπαστές σκαλοπατιών, κ.α., ώστε να υπάρχει, εντός κάθε περιοχής, η δυνατότητα άνετης μετακίνησης ενός ανθρώπου με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα όρασης.

  • Ενημέρωση των συλλογικών φορέων των ΑΜΕΑ και τη διαβούλευση μαζί τους κατά τον προγραμματισμό και σχεδιασμό έργων που αφορούν την προσβασιμότητα. Οριοθέτηση των βαθμών ελευθερίας του τεχνικού σχεδιασμού μέσω της χρήσης επιστημονικά τεκμηριωμένων κανόνων, υπεράσπιση και προώθηση των δημοκρατικών και συμμετοχικών διαδικασιών στη λήψη σχετικών αποφάσεων, ώστε να διασφαλίζεται η παραγωγή πολλών εναλλακτικών λύσεων και μεθόδων υλοποίησης για κάθε έργο και, με αυτόν τον τρόπο, να εξασφαλίζεται τελικά τόσο η συναίνεση της τοπικής κοινότητας, όσο και η ικανοποίηση των τοπικών αναγκών.

  • Άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας, αρχικά τουλάχιστον στα βασικά τοπόσημα της πόλης, δηλαδή τις δημόσιες υπηρεσίες, το εμπορικό κέντρο, το θέατρο, την πλατεία, το λιμάνι, τις παιδικές χαρές, κ.α., σύμφωνα με την οποία στα πεζοδρόμια, πέραν της ύπαρξης ραμπών και οδεύσεων τυφλών, είναι απαραίτητη και η ύπαρξη ενός διαδρόμου κίνησης, πλάτους τουλάχιστον 1,5 μ. και ύψους 2,2 μ., που να είναι ελεύθερος από κάθε είδους εμπόδιο, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής, άνετη κι αυτόνομη κίνηση ενός ατόμου σε αμαξίδιο, με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα όρασης, των γονέων με παιδικά καρότσια, των ηλικιωμένων και των μικρών παιδιών.

  • Επανασχεδίαση όλων των πεζόδρομων με μοτίβο ενιαίου οδοστρώματος. Και σε δεύτερο χρόνο, εξέταση από τις δημοτικές τεχνικές υπηρεσίες της δυνατότητας οι δρόμοι, όπου είναι εφικτό, να έχουν ενιαίο οδόστρωμα για να διευκολύνεται η προσβασιμότητα και η μετακίνηση των κατοίκων κι επισκεπτών του νησιού.

  • Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής και παρακολούθησης αιτημάτων ώστε να δηλώνονται σε πραγματικό χρόνο τα προβλήματα, που συναντούν δημότες και κάτοικοι στην καθημερινότητα τους και απαιτούν λύση από τον Δήμο, π.χ. μέρη με δυσκολία πρόσβασης, καμένες λάμπες, λακκούβες στο οδόστρωμα, εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, ετοιμόρροπα κτίσματα, κ.α.

  • Παροχή από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όλων των σύγχρονων διευκολύνσεων, όπως είναι για παράδειγμα η ανακλινόμενη ράμπα, που είναι αναγκαίες ώστε τα άτομα μειωμένης κινητικότητας να μπορούν να μετακινηθούν αυτόνομα εντός νησιού χρησιμοποιώντας ως κύριο μέσο τα δημοτικά λεωφορεία.

  • Εγκατάσταση τεχνικών μέσων και παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών για τη διευκόλυνση της μετακίνησης ανθρώπων με αναπηρίες (π.χ. ηχητική σήμανση και ενημέρωση, βοηθήματα ενίσχυσης ήχου, απλοποιημένη σήμανση, μέσα κάλυψης υψομετρικών διαφορών, κ.α.).

  • Αναδιαμόρφωση με κατάλληλο κυβόλιθο των πλακόστρωτων δρόμων της Ερμούπολης ώστε να επιτρέπεται και να διευκολύνεται η κίνηση πεζών, αμαξιδίων και καροτσιών. Ενσωμάτωση της κοινωνικής διάστασης της προσβασιμότητας στις υποδομές της πόλης πάντοτε σε αρμονία με την αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα και τη φυσιογνωμία της
     

Για το κυκλοφοριακό

  • Δημιουργία κινήτρων μείωσης της χρήσης των Ι.Χ. μέσων στο κέντρο της πόλης μέσω της πλήρους αξιοποίησης των δωρεάν δημοτικών χώρων στάθμευσης, που βρίσκονται περιφερειακά του κέντρου (πχ. στη Λαλακιά, τη Δόξα, τον Σκλαβενίτη), και της τακτικής, ιδιαιτέρως κατά τις ώρες αιχμής, μεταφοράς κατοίκων κι επισκεπτών, από και προς το κέντρο, με τα δημοτικά λεωφορεία.

  • Προώθηση της χρήσης εναλλακτικών μέσων ήπιας και φιλοπεριβαλλοντικής μετακίνησης μέσω της επέκτασης των υπαρχόντων και της δημιουργίας νέων διαδρομών για τα συγκεκριμένα μέσα μιας και, για παράδειγμα, ο ποδηλατόδρομος περιορίζεται στο λιμάνι χωρίς τελικά να οδηγεί πουθενά.


 

bottom of page